Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig tiggare utsatt för utpressning

Den kvinnliga EU-migranten hävdar att hon fick betala för att få en plats att sitta och tigga på, och sedan pressades på pengar.
Hon har nu polisanmält en landsman för utpressning.
– Vi har fått namn och signalement, och jobbar nu för fullt för att identifiera mannen, säger Veronica Andersson, tf chef vid polisens utredningsrotel.

Utpressningen ska enligt anmälan ha pågått sedan den 1 augusti.

Via tolk har kvinnan berättat att hon först fått lov att "köpa" en plats där hon kan sitta och tigga. Hon har sedan tvingats överlämna hälften av de pengar hon lyckats tigga ihop till en man.

– Han ska vara i 50-årsåldern, berättar Veronica Andersson.

Polisen har under senare tid fått in allt fler anmälningar från tiggare som utsatts för utpressning av andra EU-migranter.

– I Örnsköldsvik blev en manlig EU-migrant pressad på pengar av några landsmän för att få en plats att sitta på och för beskydd. Om han inte betalade, hotade männen att skada honom och hans familj i Rumänien. De hotade också att bränna upp hans bil, säger Veronica Andersson.

En av männen har identifierats och ärendet, som rubriceras som försök till utpressning, har överlämnats till åklagare.

För knappt en månad sedan blev en EU-migrant från Bulgarien dumpad på E4. Hans "chef" tyckte inte att mannen dragit in tillräckligt med pengar, och släppte helt enkelt av honom i Torsboda.

I samband med den händelsen sade Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, att det ändå är ganska ovanligt att det förekommer kriminalitet bland tiggarna.

Han får medhåll av Pirjo Holmström, som engagerat sig för att hjälpa EU-migranterna.

– Men precis som det finns svenskar som inte är så laglydiga, finns det naturligtvis ett fåtal rötägg även inom den här gruppen, menar hon.

EU-migranterna är en väldigt utsatt grupp.

– Och visst händer det att somliga drar nytta av det, säger Pirjo Holmström.

Hon har själv följt med EU-migranter till polisen för att anmäla olika brott.

– Bland annat har några blivit utsatta för knivhot när andra velat ta över deras plats.

Pirjo Holmström är noga med att betona att det endast finns ett fåtal kriminella personer inom gruppen.

– I det stora hela är det en väldigt fredlig grupp människor, och det största hotet kommer från hatare och rasister. EU-migranterna utsätts för allt mer hot och påhopp. För en tid sedan blev till exempel en av dem påhoppad mitt i stan. Angriparen slet till sig offrets mobiltelefon och slog sedan sönder den. Det är fruktansvärt skrämmande, säger Pirjo Holmström.