Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnliga psykopater upptäcks inte

/

En psykopat som begår våldsbrott återfaller ofta.
Men om rättsväsendet inte vet att personen är psykopat vet det inte heller att risken är så stor.
Kvinnliga psykopater beter sig inte som manliga, och därför har de hittills oftast missats, hävdar nyblivna doktorn Susanne Strand i Sundsvall.

Annons
En psykopat är en person som saknar medkänsla och skuldmedvetande. Han eller hon är charmig, manipulativ och grandios men skyller ifrån sig, tar inget ansvar, är antisocial, lever för dagen och har kort stubin.
Det gäller för alla. Men i det yttre beteendet skiljer sig män och kvinnor åt. Medan män som så ofta är mer utåtagerande, våldsbenägna och störiga försöker kvinnor skaffa makt och status i sin grupp på andra sätt: de mobbar, skvallrar och intrigerar. Åtminstone till en början.
De tar också till våld om de inte kan uppnå det de vill med de andra metoderna. Men det kommer längre fram för kvinnor, säger Susanne Strand.
Om rättsväsendet missar att det har med en psykopat att göra missar det därmed den största enskilda riskfaktor som finns för återfall i våldsbrott. Därför är det viktigt att fånga upp dem, och då kan man inte som hittills använda metoder formade efter män, menar Susanne Strand.
Det är ingen idé att försöka bedöma om en kvinna är psykopat genom att se hur många bilar hon stal som ung, för kvinnor gör inte så, säger hon.
Kvinnlig psykopati är inte ovanlig. I kriminella led räknar man med att det finns ungefär hälften så många kvinnliga psykopater som manliga.
Att mäns och kvinnors psykopati tar sig olika yttre former är inte konstigt, tycker Susanne Strand, eftersom samma mönster går igenom i hela samhället och speglar de könsroller vi lär våra barn. Men hos psykopater blir beteendet ännu mer tillspetsat.
Susanne Strand kommer från Östersund men bor numera i Sundsvall och disputerade i fredags vid Mittuniversitetet. Hon hoppas att hennes avhandling, nu när den är godkänd, kommer att påverka framtida bedömningar inom kriminalvården.
Vi samarbetar med Simon Fraser University i Kanada och vi ligger långt framme på det här området. Därför tror jag att rönen kommer att få ett bra genomslag, säger hon.
Annons