Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnligt nätverk kräver slopad avgift för cellprover

Mammografi blir gratis för kvinnor i hela landet. Men inte gynekologiska cellprover.
– Varför inte ta bort den avgiften samtidigt? undrar Barbro Sjölander i Nätverket mot gynekologisk cancer.

Regeringen aviserar i sin budget för 2016 att patientavgiften för mammografiundersökning slopas nästa år. Kvinnor som kallas i jakten på bröstcancer slipper betala 150 kronor som i dag.

Jakten på livmoderhalscancer bedrivs inte på samma sätt. Här ligger avgiften också på 150 kronor i Västernorrland och Nätverket mot gynekologisk cancer reagerar

I brev till landstinget pläderar de för avskaffad avgift även för de gynekologiska hälsokontrollerna.

– Det är ju så lite pengar totalt för Sverige. Vi har skrivit till regeringen också, säger Barbro Sjölander, ordförande i nätverket.

– Det är jättebra för mammografin. Men det blir en konstig grej att ta bort avgiften där men inte på gynproverna. Det skickar fel typ av signaler.

De flesta länder i Europa har gratis cellprovtagningar. I Sverige har fyra landsting valt samma linje: Stockholm, Sörmland, Gotland och Östergötland.

Västernorrland har tidigare sagt nej. Avgifterna från ungefär 15 000 kvinnor som undersöks varje år ger runt 2,3 miljoner i intäkt och andelen som undersöks är hög. Omkring 85 procent brukar komma när de kallas.

– Vi vill ha hundra procent! Det är de femton procenten som inte går som får cancer, säger Barbro Sjölander.

Hon har rötterna i Sollefteå och vet att det stormar i sjukhusfrågorna just nu. Hon hoppas att landstingets syn kan ändras med Vänsterpartiet i den nya ledningen, samma parti som har fått igenom gratis mammografi i förhandlingar med regeringen.

– Ingen kvinna ska dö i gynekologisk cancer. Det är vår nollvision, understryker Barbro Sjölander.