Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnohat och förtryck finns i hela Sverige

Replik på Elin Nilssons insändare ”Problem att vara kvinna i Norrland

Den ledande moderata kommunpolitikern i Sundsvall Elin Nilsson skriver om det hat hon blivit utsatt för sedan hon skrivit en motion om att Sundsvall borde vara Västernorrlands residensstad. Det är oerhört tragiskt att förtroendevalda drabbas av hot för att de presenterar en politisk idé. Det försvagar det demokratiska samtalet och det demokratiska systemet. Hot och hat mot både förtroendevalda och andra är en del av många människors vardag. Särskilt hårt utsatta är kvinnor. Vi måste alla ta kampen mot hatet och därför är det bra att Elin Nilsson berättar om det hat, hot och kommentarer hon utsatts för.

Jag vill dock betona att jag har flera partikamrater som blivit utsatta för hot och hat. Många av dem bor i Norrland, men många av dem bor också i andra delar av landet. Ojämställdhet, kvinnohat och förtryck finns i hela Sverige och i hela världen. Det är inte geografi som styr - det är normer och strukturer. Dessa ska vi bekämpa.

Elin Nilsson nämner i sin artikel att det var märkligt att uppståndelsen inte var lika stor när jag uttryckte samma åsikt som henne. Det stämmer att uppståndelsen och kritiken mot mig inte var lika omfattande. Men det finns en väsentlig skillnad. Jag var en 16-årig SSU-ordförande när jag och en jämnårig kvinnlig partikamrat skrev en motion till SSU:s distriktårskonferens om att byta residensstad. När Elin Nilsson presenterar idén i sitt parti är hon en ledande oppositionspolitiker i länets största kommun. Jag förstår nyhetsvärderingen att Elins utspel blir en större politisk debatt. Med det inte sagt att hot och hat är acceptabelt. Det är det aldrig.

När det gäller själva sakfrågan har jag dessutom ändrat uppfattning. Jag har med tiden insett att residensfrågan inte är det som bestämmer länets eller för den delen Sundsvalls utveckling. Jag tycker det är av största vikt att vi respekterar varandra i vårt län och då behöver statliga myndigheter spridas mellan och inom län. Det är en viktig förutsättning för regional utveckling och ett Sverige som håller ihop.

Niklas Säwén (S)

Kommunpolitiker, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel