Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor lever sig sjuka

En av alla härliga coola brudar och quinns jag har i mitt liv fyller år på själva kvinnodagen, 8 mars. Det är hon glad över och varje födelsedag pumpar extra energi in i hennes kvinnogener. Hon fyller år och hon fylls med mod: det är en sådan sprakande lovekombo. Att fylla år på en högtidsdag som finns för att tydliggöra kvinnosolidaritet ger lite extra girlpower. Och girlpower behövs alltid.

8 mars är en  dag där kvinnors krav på rättvisa och jämlikhet lyfts fram. Och det är mycket som måste fram i strålkastarljuset. Till exempel är det helt jäkla galet att äldreomsorgen (där det mest jobbar kvinnor)  fortfarande har delade turer. Först ska en kvinna jobba några timmar på förmiddagen, sedan har hon en längre rast under dagen och sedan ska hon tillbaka till jobbet igen.

Va! Hur kan vi acceptera det?

Det är ett cyniskt utnyttjande system och rödgröna kommuner kan inte stoltsera här. Delade turer inom hemtjänsten finns även där sossarna har makten. Bättring.

Hur ska en människa orka jobba i längden inom tunga områden där en vårdar människor med ett uruselt schema och dessutom med låg lön?

Jag pratade med en medelålderskvinna häromdagen. Hon jobbar deltid inom vården med delade arbetsturer. Hon drömmer om heltid och hon drömmer om en heltid med sammanhängande arbetstid. Hon drömmer om att få en lön som går att leva på och om ett liv där hon på ett bra sätt kan kombinera familjeliv, fritid och arbetsliv. Just nu är hon mest ledsen, trött och stressad.

*** Hur ska en hon och alla andra kvinnor i hennes situation eller liknande verklighet orka? Stå ut?

Men vänta: Kvinnan orkar faktiskt inte.

För det är ju ingen hemlighet att kvinnor är mer sjukskrivna än männen. Det är ett svidande faktum. Två av tre sjukskrivna är kvinnor enligt regeringens hemsida.  Två av tre kvinnor! Det är så talande för  vilka förutsättningar kvinnor lever under idag 2016 -  i Sverige .

*** Kvinnorna dukar under, kvinnorna går sönder, kvinnorna lever sig sjuka.

Jag tänker att kvinnors sjukskrivningar  egentligen är en naturlig reaktion på ett ojämlikt sjukt samhälle. Det är med andra ord så att massa kvinnor inte hade behövt bli sjuka om samhället varit friskt. Om samhället inte vore ett samhälle där det är mannen som är normen. Om det vore människan som vore normen skulle livsvillkoren för kvinnorna vara bättre. Idag är det mannen som är högst upp i hierarkin.  Och kvinnorna – kvinnorna blir därmed de andra – de som får jobba med lägre lön, med sämre villkor, de som vårdar och servar människor - men får kämpa om rätten sammanhängande arbetstid och om rätten till heltid.

Den 8 mars skålar jag i mig mer kraft för att orka protestera mot hur det ser ut. Jag skålar en önskan till alla mina quinns om kraft, jag skålar en önskan  till alla kvinnor om girlpower. 

Kvinnor: Vi fortsätter kampen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel