Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor som lär ut IT till både stora och små

De har prisats för sitt arbete med IT till elever i Njurunda/Bredsands skoldistrikt men de lär även ut datorkunskap till Sundsvalls lärare.
Det handlar om att lära ut IT och mediekompetens som de ska kunna använda när de jobbar med elevers lärande, säger Helena Westin.

Annons

Helena Westin och Heléne Oskarsson har under flera år arbetat med ett projekt som hjälper elever i Njurunda/Bredsands skolområde i sitt arbete med datorer. Det arbetet är riktat mot elever från förskolan upp till årskurs nio. Men även lärarna i Sundsvalls kommun får utbildning i datorkunskap. Satsningen heter (PIM) Praktisk IT- och Mediekompetens. Genom den ska lärarna få utbildning i grundläggande dator, bild, text och ljudhantering men även vad som gäller på nätet om upphovsrätt och källkritik. Kunskap som Helena Westin och Heléne Oskarsson menar är viktigt i pedagogernas vardagliga arbete med barns och elevers lärande.

Barn och elever måste ju få ta del av den nya tekniken i det informationssamhälle som vi lever i idag. Vi pedagoger är inte uppväxta med den men det är vardag för eleverna och då måste vi också lära oss det för att kunna använda det i skolarbetet, säger Helena Westin, IT-ansvarig vid Njurunda/Bredsands skolområde.

Det är Skolverket som beslutat att man måste höja IT-kompetensen bland lärarna så att det blir ett verktyg för eleverna i skolan. När det gäller examinationen i PIM så finns det fem nivåer att gå igenom och Sundsvalls kommun ligger långt framme när det gäller utbildningen.

I våras blev vi utsedda till årets Guldkommun för att vi hade flest personer som nått till nivå fem, säger Helena Westin.

Men så högt har man inte satt nivån nu utan Barn- och utbildningsförvaltningen har som mål att alla pedagoger inom kommunen ska nå till nivå tre. Helena Westin och Heléne Oskarsson är ansvariga för den utbildningen och under gårdagen var det ett diplomseminarium i Sundsvalls kommunhus. Det var för pedagoger som nått till nivå tre och då deltog ett 30-tal lärare från hela kommunen.