Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna i Kalix saknar inte sitt BB

BB försvann från Kalix sjukhus.
Men 15 år senare finns det både en viss acceptans och en förståelse för avvecklingen med tanke på patientsäkerheten.
– Mitt barn överlevde kanske tack vare att jag födde i Sunderbyn, säger Elisabeth Hjelm, verksamhetsutvecklare vid Kalix närsjukvårdsområde.

Annons

Tio grader kallt är som en mindre värmebölja när vi besöker en av Norrbottens mest nordliga utposter längs kusten. I den lokala bandymetropolen fick man annars nyligen ställa in en elitseriematch på grund av kyla och hård vind. Veckan efter kommer samma sak att hända igen.

I Västernorrland ifrågasätts BB i både Sollefteå och Örnsköldsvik, men i Norrbotten har man redan gjort resan där man stängt ett antal förlossningskliniker. Kalix stängde BB 2001 och i ungefär samma veva försvann även BB från Kiruna och Piteå.

Var det rätt att lägga ner BB i Kalix?

– När man ser det i efterhand så var det nog det, eftersom det var för få födslar. Då flyttade man det här i stället till Sunderbyn där man gör många förlossningar och där det också finns en barnavdelning med mycket kompetent personal, säger Elisabeth Hjelm, som är sjuksköterska i grunden.

Antalet födslar per år i Kalix låg mellan 200 och 300 stycken.

Elisabeth Hjelm tror att de flesta kvinnor i Kalix känner sig trygga 15 år efter att BB försvann. Och hon är även själv en av de många kvinnor i Kalix som tvingats åka drygt åtta mil för att föda barn på Sunderbyns sjukhus mellan Luleå och Boden.

– Födseln gick bra tack vare att vi var i Sunderbyn. Det blev lite komplikationer och man fick ta över honom till barnavdelningen. Det hade kanske inte gått lika bra om jag hade fött i Kalix, säger hon.

Så du upplever det som positivt att inte föda i Kalix?

– Ja, då gjorde jag det. Då var jag jätteglad att det var i Sunderbyn som jag födde barn. Jag vet inte om han hade överlevt annars, eftersom han inte andades när han kom ut, säger Elisabeth Hjelm

Gör Landstinget Västernorrland rätt när man delvis överväger att montera ner sjukvården på Sollefteå sjukhus?

– Man har en viss summa pengar att röra sig med och då måste man se över vad ska man göra och var ska vi göra det. De måste helt enkelt se över det så jag har förståelse för det, säger Hjelm.

Hon skyndar vidare till ett möte en våning upp i sjukhuset och i samma korridor hittar vi Carina Engström Degerlund vid ett skrivbord som är fullt med apelsiner och päron. Hon är narkossjuksköterska, men även ledamot för Vårdförbundet i Norrbotten.

– Att BB försvann var väldigt traumatiskt just då när det hände, men med tiden så känns det som att det finns en större acceptans, säger Camilla Engström Degerlund.

Hon har själv fött två barn sedan BB försvann och det gick bra båda gångerna.

Se manifestationen: "Utan barn stannar Ö-vik"

Det som hände på Kalix sjukhus är samtidigt ett skräckscenario som många målar upp för Sollefteå sjukhus, det vill säga risken att man tappar både BB och akutkirurgin. I Kalix tappade man till slut även de planerade operationerna.

Se manifestationen: "Ådalen reser sig"

På Folkets hus i Kalix jobbar Håkan Nyman (S) som konferensvärd, men han sitter även i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

– Jag tror att man måste titta på det ordentligt innan man går till beslut och lägger ner sjukhus för jag tror att man kan lura sig själv i slutändan, säger Håkan Nyman

Att operationsverksamheten försvann från Kalix tycker han var fel, medan han har större förståelse för att BB togs bort.

– När det gäller BB tror jag att folk har köpt det på ett annat sätt när tiden nu har fått gå, säger Håkan Nyman.

Landstingsrådet Agneta Granström (MP) försvarar även hon beslutet att lägga ner BB i bland annat Kalix.

– Det var rätt beslut. Det handlar om att ha rätt kompetens med barnläkare, specialister i gynekologi och det är inte enkelt att ha tillgång till det i hela länet, säger Agneta Granström.