Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna ökade mer än männen – men än är lönegapet helt oacceptabelt

Att män tjänar mer pengar än kvinnor är något av det mest medeltida vi har i samhället i dag. Trots att vi i Sverige stolt brukar proklamera att vi är världens mest jämställda land finns fortfarande en hel del kvar att göra. Därför är det väldigt glädjande att se att något nu håller på att hända när det gäller löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

För första gången sedan 2007–2008 ökar lönerna nu mer för kvinnor än för män. Det visar LO:s årliga lönerapport som släpptes i dagarna.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

År 2015–2016 ökade lönerna mer för kvinnor än för män såväl i procent som i kronor. Vi är glada och stolta över att ett enträget jobb både när det gäller avtals- och opinionsarbete nu äntligen börjar bära frukt. Nu hoppas vi att den här positiva trenden håller i sig.

Men det är långt kvar innan inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor är raderade. I riket som helhet tjänar män i genomsnitt 4 500 kronor mer än kvinnor. I Västernorrlands län tjänar en man 3 900 kronor mer än en kvinna. Det är 600 kronor mindre än riksgenomsnittet.

Det är förstås helt oacceptabelt att skillnaderna är så stora. Ifrån fackligt håll måste vi fortsätta att göra allt vi kan för att gapet ska fortsätta minska. Målet är att så fort som möjligt utradera löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Ett annat viktigt mål för LO är att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän ska minska. Det är också en utveckling som precis som när det gäller kvinnor och män gått i fel riktning under många år. Det är därför glädjande att trenden med ett ökande lönegap mellan arbetare och tjänstemän nu är bruten. Lönerapporten visar nämligen att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren. Självklart vill vi att skillnaderna ska minska men det är positivt att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten.

Men för att på allvar kalla oss för ett jämställt och jämlikt land måste vi se till att dessa skillnader fortsätter att minska. Att klass och kön fortfarande har så stor betydelse för hur mycket lön man får är inget vi kan acceptera.

Torbjörn Johansson

Avtalssekreterare LO

Stiven Wiklund

Ordförande LO-distriktet Mellersta Norrland

Läs även:

LO: Alliansens inträdesjobb är fel väg att gå

Uppkäftiga kommentarer från chefen och särbehandling – till slut stod jag inte ut

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel