Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan är lika kall var du än är– här är falska myten om köld

Norrlänningar är inte sällan skadeglada över sörlänningarnas vånda över kylan när kvicksilvret kryper mot minus tjugo. En vanlig förklaring är att kylan känns kallare i söder då luftfuktigheten gör att kylan leds bättre – men det är en myt.

Varje år kommer myten om att kallgrader känns kallare i söder än i norr på grunda av luftfuktigheten. Men det är en myt som inte är sann.

– Till viss del påverkar luftfuktigheten hur man upplever en temperatur men inte när det är kallt ute. Det är först vid plusgrader som luftfuktigheten påverkar hur vi påverkas, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca till Metro.

Mängden fukt i luften vid låga temperaturer är så låg att den inte påverkar luftens ledningsförmåga.

Kylan svår för tiggarna

Boven i dramat är vinden. Den kan göra att en temperatur på omkring 15 minusgrader känns som 30 minusgrader om vinden uppgår till drygt sju meter per sekund, enligt Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Men det finns även andra saker som spelar in, om du är mätt och belåten till exempel.

– En asspekt som påverkar hur man upplever kyla, som inte har att göra med om man bor i södra eller norra Sverige, är hur mätt eller utvilad man är, säger Martin Hedberg till Metro.

Läs även: Ovanligt kall januari får en vändning – nu kommer varmare väder

■■ Vill du ha senaste nytt direkt i din mobil? Ladda ner Allehandas app till Iphone eller Android.