Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan fortsätter att dröja – värmen slog nytt rekord

Den som väntar på svensk vinterkyla och snötäckta landskap lär få vänta ett tag. På söndagen slogs preliminärt värmerekordet för december i Gävle.

Mildvädret fortsätter. Så till den grad att det norrländska värmerekordet för december kan ha rykt.

– Preliminärt har vi noterat 11,9 grader i Gävle. Och tittar man på rekordet för Norrland så var det, av de uppgifter jag har, 11,8 grader i Åmotsbruk. Det uppmättes den 2 december 1953, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Medeltemperaturen i december har hittills varit upp till fem–sex grader högre än normalt i vissa delar av landet. Och på lördagen var det mer än tio grader varmare än normal medeltemperatur i bland annat delar av nordöstra Götaland, liksom Värmland och Dalarna.

Läs även: Ny klimatrapport: Mer regn och värme i länet

– Det blir lite svalare under måndagen, men det blir inget kallt vinterväder. Det är över Norrland som det ligger snö på många håll och där kommer det ytterligare lite i veckan. Men inte ens där blir det riktigt kallt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Varmast under söndagen var det i Norrköping, runt 13 grader. Det är en knapp grad lägre än i Simrishamn på julafton 1977 då det var 13,7 grader – den högsta bekräftade decembertemperaturen sedan mätningarna inleddes.

Även på Åland är det varmt och där har ett konstaterat decemberrekord slagits med 11 uppmätta grader i Jomala, strax norr om Mariehamn.