Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan färdigrenoverad

Klockan elva nu på söndag ringer klockorna in till högmässa i en nyrenoverad kyrka i Fränsta. Torps kyrka har rustats upp för cirka sju miljoner kronor.

– Av det får församlingen betala, 1,2 miljoner, säger Leif Grip, ordförande i kyrkorådet.

Resten av pengarna kommer stiftet. Det var i april som Sundsvalls Tidning skrev om problemen med Torps kyrka. Beslutet om upprustningen var taget och kyrkoherde Eva From konstaterade att det var ett måste. Spåntaket, framförallt på södra sidan var i så dåligt skick att det riskerade att rasa in.

Många av kyrkorna i stiftet är kulturminnesförklarade vilket innebär att putsen ska vara av kalk. Något som skapar problem eftersom det visat sig att kalkputsen inte håller många år. Leif Grip räknar dock med att det som nu är gjort kommer att hålla länge.

– Vi har haft hjälp av proffs, säger han och betonar att man i Fränsta inte använt sig av samma metod som i Ljustorp.

– Där blev resultatet väldigt dåligt.

Arbetet med att renovera tak och fasad började under maj månad i år. Trots det så har inga gudstjänster ställts in.

– Det har varit en väldigt bra dialog med dem som arbetat här. När vi har sagt att nu ska kyrkan användas har det varit bra städat och allt har fungerat.

Kyrkoherde Eva From ser fram mot helgens högmässa och konstaterar att det blir lite extra, men inget överdådigt när kyrkan nu är hel igen.

– Vi kommer att ha kören med och sedan blir det lite fika efteråt, säger hon. Det känns verkligen skönt att kyrkan är färdig. Nu behöver ingen längre vara rädd att det ska ramla ner murbruk från ytterväggarna.