Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan i Haverö satsar på billigare energi

Kyrkan satsar på investeringar i miljonklassen i Haverö. Bergvärme installeras i församlingsgården och toaletten i kyrkan handikappanpassas.

I dag har vi alldeles för höga uppvärmningskostnader i församlingshemmet, säger ordförande i samfällda kyrkofullmäktige Göran Jonsson, Kyrka för alla.

Församlingshemmet värms upp med olja. För bara ett par år sedan fanns det diskussioner om att sälja fastigheten.

Orsaken var höga dyra oljeräkningar. När vi gör den här investeringen kommer uppvärmningskostnaderna att minska kraftigt och då behöver vi inte sälja. Det känns bra, eftersom det är så många olika aktiviteter i huset.

Vaktmästare i Haverö Bengt-Göran Jonsson, välkomnar beslutet och konstaterar att församlingshemmet fyller en viktig funktion som samlings- och mötesplats i bygden.

Genom att installera bergvärme räknar man med att minska energikostnaderna med 131 000 kronor per år. Investeringen ligger i storleksordningen en halv miljon kronor och bidrag har sökts från stiftet i Härnösand.

Det andra stora projektet är en ombyggnation inne i kyrkan. Den trånga toalett som finns i dag ska rivas och en ny handkappvänlig ska byggas. För att få plats med den nya toaletten måste tre bänkrader längst bak i kyrkan tas bort.

Kyrkan är kulturminnesförklarad och länsmuseet i Härnösand har gett dispens för att vi ska kunna vidta åtgärderna. Det finns också ett krav att lokalerna i kyrkan ska vara handikappanpassat. Kostnaden för att bygga om är kalkylerad till mellan 400 000 kronor – 500 000 kronor.

Även det bruna kranvattnet som innehåller höga halter av metaller ska åtgärdas.