Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan ska inte kunna splittra familjer – inför rättighet att välja församling

För många år sedan sköttes vår folkbokföring av Svenska kyrkan. Men sedan den första juli 1991 är det Skatteverket som sköter den saken. I och med det finns det ingen anledning att kyrkans medlemmar tvingas att tillhöra den församling där man bor. Varje medlem i Svenska kyrkan bör få bestämma själv vilken församling man vill stödja med ditt medlemskap.

Det finns många exempel då en make eller maka av en eller annan anledning tvingas flytta och därmed byta församling. Denne tvingas då lämna sin invanda hemförsamling och skrivs in i en annan församling där hen inte känner sig hemma. En familj kan alltså bli splittrad, i sin kyrkliga hemvist, mot sin vilja.

Det finns många olika anledningar till att en medlems lojalitet är till förmån för en annan församling. En kan vara att du är körsångare och deltar i körverksamheten i en annan församling än den där du bor. Då bör du lätt kunna byta församling till den där du får ut mest av ditt medlemskap i Svenska kyrkan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För oss liberaler är valfriheten viktig. Det måste finnas möjlighet att kunna stödja den församling i Svenska kyrkan som jag gillar. Den här frågan är det bara vi i Fria liberaler i Svenska kyrkan, FiSK, som driver.

Man frågar sig hur det kan vara så lätt att avbryta sitt medlemskap i Svenska kyrkan, men omöjligt att välja församling? För närvarande går det nämligen inte. Du måste flytta till, och vara skriven i, den församling du vill vara medlem i. 

Svenska kyrkan står inför stora utmaningar. Konkurrensen om människors fria tid blir bara större och större. Samtidigt ser vi att det inte längre är självklart att skolavslutningar och andra festliga tillfällen firas i kyrkan. Yngre människor kommer inte att känna den trygghet och närhet som tidigare generationer upplever. För många av dessa är kyrkan en viktig del av vår kultur.

Ett riktigt spöke är om kyrkoavgiften skall betalas in "med ett inbetalningskort". Den prioritering som då sker, kommer sannolikt inte vara till förmån för Svenska kyrkan. 

Det ligger alltså i den Svenska kyrkans intresse att visa sina medlemmar en större flexibilitet.

Eftersom jag är liberal vill jag att Svenska kyrkans församlingar ska få vara olika och vi medlemmar ska få visa vårt stöd genom att välja vilken församling som ska få vår kyrkoavgift. Det skulle medföra ett driv i verksamheten och en vilja till en kyrka som utvecklas i takt med tiden.

Vill du kunna välja församling bör du rösta på Fria liberaler i Svenska kyrkan, FiSK, annars blir det ingen ändring.

Lars Holmgren

Kandidat för FiSK i val till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i Sköns församling

Läs även:

FiSK: Så skapar vi en öppen och fördomsfri kyrka

Borgerligt Alternativ: Kyrkoavgiften ska kunna fördelas på olika församlingar

Replik: Alla kandidater i kyrkovalet har värderingar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel