Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkklockorna i Ljustorp hängde på Guds försyn

– Jag är förvånad att klockspelet inte störtat ned i tornrummet under. Den sex ton tunga konstruktionen måste ha burits upp av Guds försyn, eftersom hel bjälklaget som den vilade på var helt upprutten.

Det säger Tomas Nylander som håller på att ersätta de gamla bjälkarna med nya av grov kärnfura.

Tomas Nylander som fått jobbet att renovera bjälklaget och upphängningen av klockspelet säger att han inte hade en aning om att rötan gått så långt.

– Men det var ju ingenting man kunde se utifrån eftersom bjälkarna var infästa i själva tornmuren. De synliga delarna såg friska ut men det som satt inne i muren och var själva fästet var helt uppruttna. Jag gjorde några provborrningar när jobbet planerades men det var först när bjälkarna togs loss som det stod klart hur illa det var.

– Det var tur att dåtida byggare tog till rejäla dimensioner när klockorna installerades för 170 år sedan, tillägger Tomas.

Det är grov, senvuxen, kärnfura i bjälkarna som burit upp klockspelet. Likadant virke ska nu ersätta de gamla.

– Det är en liten lustig detalj att de stora furor som nu ska användas är 170 år gamla. De började alltså gro och växa samtidigt som klockkammaren byggdes i tornet, säger Tomas.

De har vuxit i stiftets skog i Ramsele. De fraktades ner till Attmar där de sågades till samma dimension som de gamla bjälkarna, tio tum tio, sju meter långa.

Tomas ska forma varje bjälke så exakt som det bara går för att sedan lyfta in dem i det trånga tornet genom det lilla runda fönstret ovanför kyrkporten.

– Det är knappt att de går in. Jag har fått bila lite extra i väggen och de måsta tas in lite snett diagonalt för att komma in.

I det läget måste hela klockspelet lyftas och balkarna montera underifrån.

– Det är ju inte särskilt enkelt att bygga på det viset men det är enda sättet, säger han.

Innan klockspelet sänks ned på det nya bärande bjälklaget måste varje bjälke ligga i exakt rätt nivå.

– Det underlättar ju att det finns laser för oss moderna. Förr fick man använda sig av vattenslang för nivåbestämningen. Det gick ju det också fast det var lite omständigare.

I slutet av september räknar Tomas med att klockorna ska vila tryggt på det nya bjälklaget och att den större på 700 kilo och en mindre på 300 kilo ska kunna ljuda över dalgången utan risk för att hela konstruktionen ska rasa ner i tornkammaren under.

Även om det hela tiden dykt upp problem som måste lösas på plats och inte kunnat förutses så tycker Tomas att arbetet flutit bra. Han jobbar ensam i sitt företag Grön Fastigheter och har blivit något av en specialist på lite "klurigare" jobb.

– Det är dammigt och skitigt många gånger, men det är ändå ett roligt och intressant jobb. Jag kan tänka mig att det är samma känsla som dom som renoverar gamla bilvrak kan få när dom lyckats tillverka en detalj som inte kan köpas färdig, säger han.