Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherden i Tuna stoppar staten: Vägrar lämna ifrån sig personakterna

Kyrkoherden vägrar släppa folkbokföringen. Om ett halvår ska skattemyndigheterna ta över folkbokföringen från församlingarn. Riksdagen har beslutat att folkbokföringsreformen ska vara genomförd den 1 juli 1991. Men kyrkoherde Gunnar Oreland i Tuna församling vägrar lämna ifrån sig personakterna. ”Jag låser dörren om de kommer för att hämta dem”, säger han. ”Att kopiera handlingarna på skattemyndigheten, att låta privatpersoner extraknäcka med att bearbeta dem hemma, att sedan skicka uppgifterna till datastugor för inmatning - det är en alldeles för slarvig hantering”, anser han.

Det lugnaste luciafirandet hittills i Sundsvall, lugnare än en lugn fredagskväll. Polisen behövde inte omhänderta en enda tonåring. Vilket aldrig tidigare har hänt. Fältassistenter, föräldrar och lärare säger samma sak - ungdomarna ska ha en eloge. Men de är ingen slump att de höll sig nyktra. Genom målmedvetet och mångårigt arbete är inte lucia längre en traditionell supkväll.

Villaägarna i området mellan Böle skola och Sörberge måste bilda en vägsamfällighet för att försäkra sig om Solbackavägen i framtiden. När vägverket från årsskiftet drar bort vägen ur det allmänna underhållet, övergår den automatiskt till kommunens ansvarsområde eftersom den ligger utanför detaljplanerat område. De cirka 200 villaägarna i området tycker inte om att bli ”väghållare” och har protesterat.