Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherden polisanmäler sig själv

Olof Lönneborg, kyrkoherde i Njurunda församling, polisanmäler sig själv.

Anledningen är Sveriges psykologförbunds anklagelse om att församlingen bryter mot lagen när man arrangerar hypnosträffar i Svartviks kyrkstuga.

Annons

– I en sån ställning som psykologförbundets ordförande har kan man inte gå omkring och säga till folk att vi bedriver olaglig verksamhet. Enda sättet för att få det klarlagt om vi gör något kriminellt är att göra en polisanmälan, säger Olof Lönneborg.

ST berättade i onsdags om hypnosträffarna som fick självaste biskopen att reagera.

– Principiellt så ska inte kyrkan ägna sig åt hypnos, sade Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift.

Biskopen tror att frågan blir ett tillsynsärende för domkapitlet och nu har kyrkoherde Lönneborg sett till att även det svenska rättssystemet får rikta en hypnotisk blick mot ärendet.

Sveriges psykologförbunds ordförande Lars Ahlin hävdar å sin sida att församlingen bryter mot lagen om man låter lekmän utföra hypnosen.

Men varför polisanmäler du dig själv?

– Anledningen är att om man säger att det här är en kriminell verksamhet. Om man sedan bara lämnar det rakt upp och ner, så innebär det att så länge det inte är prövat så hänger anklagelsen kvar, säger Olof Lönneborg.

Fortsätter ni med hypnosen i väntan på eventuellt åtal?

– Vi fortsätter naturligtvis, för jag menar att vi inte har bedrivit någon olaglig verksamhet. Det här är samma typ av avslappningsövningar som finns i varje organiserad gymverksamhet.

Njurunda församling kallar själv träffarna hypnos kring smärta, oönskade tankar och depression.

Men just ordet hypnos tänker man att byta ut.

"Eftersom ordet så grovt missförståtts kommer vi i fortsättningen att använda begrepp som livssamtal och avslappningsövningar", skriver Njurunda församlings arbetsutskott i ett gemensamt uttalande.

Vad har du fått för reaktioner från församlingsmedlemmarna?

– Inte speciellt mycket. Många tycker att hela historien är konstig. Man tycker också att media, stiftsjuristen och biskopen har agerat märkligt, säger Olof Lönneborg.

Du får ju inget stöd från biskopen?

– Nej, och vi har en codex ethicus för präster där det står att man inte ska föra diskussioner och föra fram kritik via media utan tala med varandra, säger Njurunda församlings kyrkoherde.

Fotnot. Codex ethicus står för ämbetsetiska riktlinjer.