Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkopolitiker avsäger sig uppdrag efter anklagelser om sextrakasserier – får fortsatt stöd av sitt parti

Den högt uppsatta kyrkopolitiker i Västernorrland som anklagats för sextrakasserier väljer nu att avsäga sig flera uppdrag.
– Jag är uppriktigt ledsen och ber djupt om ursäkt, säger han.

Utifrån en oberoende konsultrapport bekräftades misstankarna om att en högt uppsatt kyrkopolitiker i en församling i Västernorrland utsatt en kvinna för sexuella trakasserier.

För plus-kunder: Sextrakasserierna i kyrkan bekräftas – hemlig rapport kritiserar högt uppsatt politiker

I en hemlig rapport konstaterades att händelsen där en kvinnlig präst trakasserats av den högt uppsatte kyrkopolitikern inte handlade om en isolerad händelse. Därför ska en djupare kartläggning göras.

Kyrkopolitikern har flera förtroendeuppdrag både inom stiftet och den egna församlingen. Nu vill partiet som kyrkopolitikern tillhör ta ett tydligt avstånd från det uttalande mannen har fått stark kritik för. Uttalandet rörde sig om en jämförelse mellan en kvinna och en avokado:

"När jag ska handla avokado måste jag känna på avokadon om den är mjuk och mogen. På samma sätt måste jag som man få klämma och känna för att veta vad jag får.

 – Vi tycker att det beskrivna uttalandet är både dumt och klumpigt. Vi ser allvarligt på det och tar tydligt avstånd från uttalanden som uppfattas som kränkningar och trakasserier, säger en av medlemmarna i partiet.

Trots anklagelserna ser kyrkorådet inte något hinder för mannen att fortsätta sina uppdrag som tidigare.

– Hela kyrkorådet står bakom honom och han har fullt förtroende. Vi har tagit till oss av de åtgärder som konsulten har föreslagit, säger partimedlemmen.

– Han har heller inte blivit dömd för någonting. Och vi kan inte säga någonting mer kring om det här var en isolerad händelse eller inte, säger partimedlemmen.

Den anklagade kyrkopolitikern som tidigare nekat till anklagelserna bemöter nu kritiken och vill be om ursäkt.

 – Jag är uppriktigt ledsen och ber djupt om ursäkt. Jag vill nu tillsammans med övriga kyrkorådet ta mig an uppgiften att säkerställa att församlingen har en god arbetsmiljö. Jag är också beredd på att det kommer kräva att jag utvärderar och förändrar mitt eget ledarskap, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet väljer kyrkopolitikern att avsäga sig flera valda uppdrag för att kunna hantera "den uppkomna situationen".

Läs mer om sextrakasserierna i kyrkan:

Kyrkopolitiker anklagas för att ha försökt tysta ner sextrakasserier: "Fullständigt oacceptabelt"

Politikerns sextrakasserier mot en kvinnlig präst ska utredas: "En extern kraft får undersöka det"

Kyrkopolitiker utreds för sextrakasserier mot präst – jämförde kvinnor med avokado