Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: 30 miljoner är inte en satsning på de äldre – det är oansvarigt i tider av underskott

Nyligen kunde vi läsa om majoritetens satsning på kommunens äldreboenden. Det är bra att det satsas på våra äldre och de som arbetar inom äldreomsorgen, det behövs.Vad som behövs ännu mer är politiska beslut som leder till strukturella förändringar som är hållbara för framtiden. Där visar inte majoriteten någon kreativitet i sina politiska ambitioner, snarare en brist på ambitioner.

Se även: 30 miljoner ska satsas på äldreboenden i Sundsvall under 2018

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Liberalerna är ett feministiskt parti som är positiva till att framför allt ett kvinnodominerat yrkesområde får rätt till heltid. Det vi inte är positiva till är en styrande majoritet som inte fullföljer ansvar för tagna beslut. Socialnämnden har de senaste åren gått med stora underskott och den senaste prognosen för 2017 indikerar ett underskott på 160 miljoner. Detta trots att man redan fått ett extra tillskott av 11,5 miljoner och att man dessutom i mars införde en lokal "pensionärsskatt" som beräknas ge lika mycket till. En stor del av detta underskott beror enligt förvaltningsledningen på bristen schematekniska lösningar i samband med beslutet om heltid. Tanken med beslutet var att personal skulle kunna avlasta närliggande enheter vid vakanser. Det blev bara en tanke, vilket resulterat i att vikarier i stället tas in på vakanserna, och kostnaderna skenar.

Läs även: S, V och C: Våra äldre förtjänar en trygg ålderdom – nu stärks bemanningen

En annan betydande orsak till socialnämndens underskott är icke ändamålsenliga lokaler på våra äldreboenden. Drakfastigheter kan fortsättningsvis debitera outnyttjade kvadratmeter på ineffektiva lokaler och redovisa ekonomisk balans.

Under mitten på 80-talet kunde en relativt pigg äldre bo på ett ålderdomshem i ett litet rum som saknade toalett. Detta var naturligtvis inte ett värdigt boende och de servicehus som senare byggdes inreddes som lägenheter med gemensamhetsytor, som tyvärr inte kan nyttjas för att de som bor där i dag har fått plats alldeles för sent. Många har helt enkelt hunnit bli för gamla och sjuka för att kunna tillgodogöra sig boendeformen.

Att satsa på äldrevården hållbart och för framtiden är inte att dela ut 30 miljoner lagom till valåret. Att satsa på äldrevården är att se över schematekniska lösningar och samverkansformer mellan enheter så att socialnämnden kan komma i balans för framtida behov. Det är också att planera för värdiga ändamålsenliga boenden för våra äldre, som är byggda utifrån individens behov. Låt servicehusen återupprättas till något som de en gång byggdes för. Det behövs mer än dyra byggen i hamnen för att möta morgondagens behov.

Statistik visar att vi får alltför lite social omsorg för alldeles för mycket skattepengar i Sundsvall och lösningen är inte att skjuta till mer pengar, lösningen är att använda skattepengar mer effektivt.

Låt Sundsvall bli en kommun som är en av de bättre i klassen och låt oss se oss om efter goda exempel i våra grannländer och andra kommuner Sverige. Med dagens viljelösa politik kommer vi inte kunna möta det kommande stora behovet av värdig och effektiv äldrevård, än mindre ge våra äldre den valfrihet och trygghet de borde ha rätt till. 30 miljoner lagom till valåret, förändrar inte framtidens behov, för det behövs en aktiv lösningsorienterad liberal politik.

Inga-Lill Hägglund (L)

Ledamot i socialnämnden

Catrin Eliasson (L)

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Ledamot i folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden, landstinget

Läs även:

Våra äldre vanvårdas – det kanske är läge att ockupera kommunhuset

Min dementa hustrus kliande hårbotten blev en symbol för eländet i demensvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel