Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Bottenbetyg för vuxenvärlden – Unga ska inte behöva må dåligt

Att som barn och ung må dåligt och inte känna tilltro att någon bryr sig måste vara det sämsta betyget för vuxenvärlden. När köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) växer lavinartat måste därför ökade resurser och ansvar fördelas om, förslagsvis till primärvården och elevhälsan. Ingen ungdom ska hamna i vårdkö utan att bli lyssnad på.  

Särskilt oroande är det att så många unga drabbas både av lindrigare former av psykisk ohälsa men ibland också av självmordstankar. För att minska den psykiska ohälsan behövs insatser både för att förebygga och för att hjälpa de som drabbas.

Läs mer: [+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt", ST 29/7

Barn och unga behöver verktyg för att hantera tuffa situationer i livet för att undvika att drabbas av psykisk ohälsa. Då minskar även risken att de halkar efter i skolan för att de mår dåligt.

Liberalerna vill att regionen och kommunerna ska samverka för att psykisk hälsa förs in i undervisningen i skolan, för att öka kunskapen och medvetenheten om psykisk ohälsa. Vi vill att digitala appar och tjänster med råd och behandling ska byggas ut. KBT på nätet finns redan idag och har till och med större evidens än ett fysiskt besök. Regionen behöver anpassa vårdutbudet mer efter patientens behov.

Det krävs ett större samarbete mellan BUP, primärvård, skola och socialtjänst och vi vill arbeta för att barn och unga ska garanteras en fast vårdkontakt på BUP. 

När ett barn mår dåligt så drabbar det en hel familj. Klarar inte barnet skolmiljön och bli hemmasittare tvingas föräldrar gå ner i arbetstid eller vabba. Dagligen möts de av deras barns ångest som undrar vad det är för fel på dem eftersom de är bortglömda. Föräldrar ringer i desperation runt till myndigheter och skolor, går på möten och bollas mellan olika instanser men ska ändå ha kraft kvar att trösta sitt barn. Psykisk ohälsa orsakar stort lidande och flest sjukskrivningar.

Som patient i psykiatrin måste man få känna tillit att det finns en kontinuitet och att vården utgår från individens behov. Det krävs ett större samarbete mellan BUP, primärvård, skola och socialtjänst och vi vill arbeta för att barn och unga ska garanteras en fast vårdkontakt på BUP. 

Med Liberal sjukvårdspolitik lägger vi kraft på att stärka hälsa, motverka ohälsa och skapa en vård med trygghet, kvalitet och tillgänglighet när livet är som svårast.

Ingeborg Wiksten

Gruppledare Liberalerna

Region Västernorrland

Läs mer:

[+] Stora risker då unga fastnar i köer till psykiatrin: "De blir totalt svikna av vuxenvärlden"

[+] Ny satsning för att förebygga psykisk ohälsa: "Behovet av det här är oerhört stort"

[+] Köerna i BUP oroar patientföreningar: "Det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna"

S: Vi ska uppnå nollvisionen för självmord

Vetenskap eller vidskepelse – jag röstar på det parti som tar psykisk ohälsa på allvar

CUF: Ångesten tar inte ledigt – katastrofalt att dra ner på BUP under svår period

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel