Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: De största underskotten någonsin går inte att sopa under mattan

Replik på Viljelöst får stå för er – vi vill förbättra kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen, ST 26/10.

Malin Larsson (S), om vi har en vattenspann full av hål, så är det klokaste att försöka täppa till dessa hål innan vi häller i mer vatten. Väljer vi att ändå hälla i mer vatten, så är det klokt att först försäkra sig om att det finns någon typ av tätningsmedel i det vattnet vi då häller i.

Socialnämnden beräknas i bästa fall gå 160 miljoner back. Att utan en handlingsplan för att få en ekonomi i balans eller en tydlig beredning över vad ytterligare 30 miljoner skall förändra långsiktigt, vore det oansvarigt att inte ifrågasätta majoritetens utspel som dessutom sker under ett valår.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Du skriver att ni haft en ”tuff resa för att komma tillrätta med den svåra ekonomiska situation som socialnämnden befann sig i efter valet 2014”. De negativa resultaten under perioden 2010–2014 är inte i närheten av de ni redovisar under er mandatperiod. Tyvärr är det ju så att socialnämnden gått back 20 av de senaste 24 åren, med socialdemokrater bakom rodret de allra flesta åren. De senaste tre åren med de största underskotten någonsin.

Den vision du beskriver, ”att alla äldre ska känna sig trygga med att få den vård och omsorg man behöver”, känns som ett penseldrag på en i övrigt tom duk. I ett socialdemokratiskt styre är det kommunen som talar om vad individen behöver.

Vår vision är inte bara att de äldre skall få den vård och omsorg de behöver, utan också se till den vård och omsorg de vill ha, det vill säga valfrihet runt hur jag vill bo, vad jag vill äta och vem jag vill ska vara mig behjälplig i omsorgen med mera. Därför anser vi att privata aktörer bör få bättre möjligheter att hjälpa vår kommun att dels dela den ekonomiska risken men också bredda utbudet och ge en ökad valfrihet.

Att beskriva den liberala visionen som att se över schematekniska lösningar och samverkansformer är en mycket skev beskrivning. Dessa åtgärder är inte en vision utan del av en handlingsplan för en ekonomi i balans, något som socialnämnden för tillfället saknar, men som är mycket viktigt vid införande av en vision.

Därför välkomnar vi en handlingsplan för ekonomi i balans och en tydligare beredning för hur de ytterligare 30 miljonerna kan hjälpa till att täta åtminstone några av de läckande hålen.

Catrin Eliasson

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Läs även:

L: 30 miljoner är inte en satsning på de äldre – det är oansvarigt i tider av underskott

30 miljoner ska satsas på äldreboenden i Sundsvall under 2018

S, V och C: Våra äldre förtjänar en trygg ålderdom – nu stärks bemanningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel