Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Det behövs fler händer i vården – inför vårdbiträden igen och ge unga och nyanlända jobb

För mig som Liberal är det självklart att ta vara på alla människors kompetens på bästa sätt. Därför föreslår vi Liberaler att vårdbiträden återinförs, eller om man vill kalla det servicenära tjänster. De kan göra allt från att tvätta kläder, flytta sängar, sprita handtag och ta ut matbrickor.

Sjukvården och omsorgen har stora problem. Bristen på vårdpersonal ökar, stafetterna blir fler och kostnaderna skjuter i höjden. Sjuksköterskebristen gör att vårdavdelningar stängs och i dag har Västernorrland en av de längsta vårdköerna i riket. Vårdens resurser måste användas effektivare.

Alltför många läkare och sjuksköterskor upplever att de inte räcker till. De har mindre tid med patienterna och upplever en stressad arbetsmiljö.

Alltför många läkare och sjuksköterskor upplever att de inte räcker till. De har mindre tid med patienterna och upplever en stressad arbetsmiljö. Arbetsuppgifterna har dessutom blivit väldigt förändrade. Läkare vittnar om att de använder upp till 40 procent av sin arbetstid till administration i stället för patienter. Sjuksköterskor delar ut matbrickor och ger allt mer basal omvårdnad i stället för läkarstöd och medicinansvar. Undersköterskor får sprita sängar och gå ut med sopor i stället för att ta hand om patienten. Det är knappast kostnadseffektivt.

Servicenära tjänster kommer att avlasta undersköterskorna som får mer tid till omvårdnad och som i sin tur kan avlasta sjuksköterskorna. Vården blir mer effektiv och skapar mervärde för patienterna.

Att återinföra en arbetskategori ger en bättre användning av vårdens resurser, men det innebär också att fler människor får en bättre möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomar kan få sitt första jobb och Sverige som står inför den största integrationsutmaning någonsin, kan skapa möjligheter till jobb för nyanlända invandrare.

Bland de nyanlända som nu kommit till Sverige har ungefär hälften högst förgymnasial utbildning. Att återinföra vårdbiträden är att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Samtidigt som de kan bidra till att utföra viktiga arbetsuppgifter som verkligen behövs inom vården. Det kan också stimulera till att fler väljer att studera till ett vårdyrke.

Att återinföra vårdbiträden är att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden.

Som arbetsgivare har Regionen en viktig uppgift att få till arbetsplaster där personalen trivs, känner att de kommer till sin rätt och att deras kompetens tas tillvara.

Vi Liberaler har många förslag för att vända trenden och få en mer positiv utveckling av hälso- och sjukvården. Att införa vårdbiträden, tycker vi är en bra början.

Ingeborg Wiksten (L)

Gruppledare

 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

► För Plus-kunder: Vårdförbundet kräver 50 000 i slutlön för sjuksköterskor: "Lev upp till de vackra orden"

► För Plus-kunder: Stor granskning av eftervård av patienter – fem akutmottagningar i landet måste vidta åtgärder

► Insändare: Tack till läkaren som ville det bästa för oss äldre och visade mod i Syrien

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel