Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Diesel är fortfarande ett bra miljöval på landsbygden

Nyligen meddelade regeringen att man från år 2020 delar svenska städer i olika miljözoner som i korthet ger kommunerna rätt att förbjuda dieselbilar från innerstäderna. Enligt förslaget ska bilar som inte är renade enligt de nyaste reglerna Euro6, kunna förbjudas. De stora vinnarna på regeringsförslaget är de människor som bor och verkar i städer med dålig luft som till exempel Stockholm, där utsläppen av kväveoxider är betydligt större än mindre orter.

När folk köpte dieselbilar var det för att de var miljöklassade när de såldes, eftersom utsläppen av koldioxid är upp emot 20 procent lägre än med en motsvarande bensinbil. Ytterligare en fördel med dieselbilar är att det går att tanka förnyelsebart bränsle i dem.

På landsbygden är snåla dieselbilar fortsatt ett bättre miljöval än bensinbilar när vi ser till miljöpåverkan. Sundsvall är en kommun med många bosatta på landsbygden. Många har köpt dieselbilar som de ansåg bra miljöval. Dessa människor kommer att vara förlorarna om ett sådant beslut tas.

Jag tror att ett förbjud inskränker individens val och är inte rätt väg att ta. Jag undrar därför om Socialdemokraterna i Sundsvall som styr i kommunen just med Miljöpartiet kommer införa förbud mot dieselbilar i stadskärnan?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag förstår att vissa kommuner som Stockholm kan ha svårt att klara bra miljö i staden utan dieselförbud. Men i och med att vi har dåligt utbyggd kollektivtrafik och långa avstånd i Sundsvall så måste vi även fortsättningsvis i vår kommun kunna köra dieselbil.

Fáten Nilsson (L)

Nr 1 på Liberalernas kommunlista

Nr 6 på Liberalernas riksdagslista

M: Vi är inte redo för miljözoner med dieselförbud om två år

Miljöbilar och framtidens fordon: Delade meningar om dieselbilars förträfflighet

MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel