Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Du som lever på landsbygden förtjänar bättre än flummiga mål från Stockholm

Liberal politik handlar om varje människas möjlighet att kunna ha makt och ansvar för sitt eget liv. Det är grunden för att du ska kunna bo var du vill. Liberala värderingar är en förutsättning för en levande landsbygd.

Du får etablera dig var du vill inom EU. Men i Sverige är den friheten hotad. Stad ställs mot landsbygd. Vi ser hur barn får svårt att gå i en skola nära hemmet för att det saknas tillgång till behöriga lärare. Vi ser små kommuner som begränsar gymnasieelevers möjligheter att läsa på annan ort – för att kunna behålla elevunderlag. Vi ser skillnader i vidareutbildning mellan land och stad. Vi ser klyftor som slår undan möjligheterna för våra barn att välja sitt yrke och bostadsort.

Flera av Västernorrlands kommuner hotas ekonomiskt av en åldrande befolkning, där färre ska försörja fler. För att möta våra arbetsgivares behov av arbetskraft behövs nya invånare. Men när de statliga stöden fasas ut kommer kommunerna behöva kraftsamla för att snabbt klara integrationen. Framgångsrik integration är en framgångsfaktor för våra kommuner med begränsad arbetsmarknad och en hög andel nyanlända.

För Plus-kunder: Svaret på de globala kriserna – bo på landsbygd: "Byn blir basenheten i det moderna samhället."

En kommuns demografi ska inte avgöra dina barns möjligheter. Enbart genom statligt huvudmannaskap får våra barn jämlika förutsättningar.

Vi vill se mer liberal politik på landsbygden. Landsbygden är en nödvändig del av Sverige. Ska hela Sverige leva måste du ha samma möjligheter oavsett var du bor. Du förtjänar mer än flummiga mål från Stockholm. Du förtjänar möjligheten att leva ditt liv så som du vill, där du vill.

När skolan hamnade under kommunerna slog vi undan förutsättningarna för en jämlik skola. En kommuns demografi ska inte avgöra dina barns möjligheter. Enbart genom statligt huvudmannaskap får våra barn jämlika förutsättningar. Vi vill se ökade resurser för digitalisering och samverkan för att stärka landsbygdsskolorna. För att säkerställa jämlikheten krävs även centralt rättade nationella prov.

Läs också: Katarina Östholm: Stoppa attacken mot landsbygden – sälj inte svensk mark till den globala finanseliten

Västernorrlands innovationskraft behöver inte stöd eller bidrag för att utvecklas till livskraftiga företag. Vad Västernorrland behöver är jämlika förutsättningar. Trösklarna till de första jobben måste sänkas och arbetsmarknaden måste bli mer flexibel. Förslag om kilometerskatt och höga drivmedelskostnader påverkar direkt – alla behöver bilen för att driva sin verksamhet eller ta sig till jobbet. Vi vill se ett reseavdrag som tar hänsyn till detta. Vi vill skapa nya arbetstillfällen som tar tillvara landsbygdens innovationskraft och sopar undan handelshinder och offentlig konkurrens.

För en levande landsbygd behövs bra infrastruktur, både vägar och järnväg. Som fungerar året om. Det krävs fortsatta investeringar i infrastruktur. Utbyggt bredband är en i dag en basfunktion, nödvändig för distanssamtal, läkarbesök och en modern skola. Genom en liberal politik kan vi undanröja hinder och säkerställa en IT-infrastruktur i hela landet.

Bilden av landsbygden måste förändras. Den måste bli mer liberal!

Lars Tysklind,

landsbygdspolitisk talesperson (L)

Erica Markusson,

kandiderar till riksdagen för Liberalerna Västernorrland

 

Läs också:

Vi på landsbygden skulle klara oss bra utan de tärande städerna

Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel