Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

Artikel 14 av 126
Valet i Sundsvall 2018
Visa alla artiklar

Annons
Stefan Falk (L) går hårt åt avgående ordförande för barn- och utbildningsnämnden, João Pinheiro (S), och kritiserar den styrande majoriteten för bristande satsningar på skolan. Bilder:  Pontus Lundahl/TT / Jan Olby

Vi Liberaler i Sundsvall går till val med ett av våra fokus på skolan. Vi kan inte acceptera att i vår gemensamma kommunala skola så blir var fjärde grundskoleelev och var tredje gymnasieelev inte behörig till nästa utbildningsnivå. Det borde ingen annan heller acceptera!

Det brukar heta att man måste lära av historien för att kunna utveckla det nya. Efter att 2010-2014 ha haft en kommunledning där Liberalerna ansvarade för skolan, där vi gav hela kommunorganisationen i uppdrag att fokusera på skolan och dess resultat, så har vi nu i fyra år haft ett politiskt styre bestående av S, V samt C med João Pinheiro (S) som ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Fokuset på skolan försvann. Utfallet är bland annat en minskad ekonomisk ram för verksamheten, vilket kraftigt försämrat förutsättningarna att nå goda resultat. Dessutom skapar den styrande majoriteten betydande konflikter med de fristående skolorna, inte minst genom den onyanserade blogg som João Pinheiro skriver i.

Vi har nyss kunnat läsa att han efter valet kommer att lämna sitt uppdrag, vilket med tanke på resultaten är bra. Under hans styre har både skolresultaten sjunkit, men också ett stort underskott i skolbudgeten tillåtits, som i år ser ut att landa på minus 30 miljoner!

Vårt budgetförslag visar tydligt hur vi prioriterar. Inom skolan har vi Liberaler två riktigt stora satsningar där vi visar att skolans viktigaste resurs för att nå framgång är lärarna.
Stefan Falk (L), på bilden, skriver att den styrande majoriteten – och inte minst João Pinheiros

Vårt budgetförslag visar tydligt hur vi prioriterar. Inom skolan har vi Liberaler två riktigt stora satsningar där vi visar att skolans viktigaste resurs för att nå framgång är lärarna. Vi vill tillföra riktade medel för att säkerställa en utveckling av lärarlönerna, så att de skickligaste lärarna ska ha de högsta lönerna, men där deras kompetens också används bättre.

I det andra fallet så vill vi minska lärarnas administrativa arbetsbörda genom en satsning på en ny yrkesgrupp i skolan: lärarassistenter, som kan sköta många administrativa uppgifter, i vissa fall också bistå lärarna under en del lektioner.

Kopplat till dessa två mycket tydliga satsningar, så vill vi införa central rättning av de nationella proven. Då minskar arbetsbördan för lärarna ytterligare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

João Pinheiro (S) lämnar sitt uppdrag som ordförande för barn- och utbildningsnämnden till hösten.

João Pinheiro skriver om friskolor på sin blogg, sällan med uppskattande ordalag för vad de tillför till de barn och ungdomar som väljer dessa skolor. Fokus är mer på hur besvärligt det blir t.ex. nu när Engelska Skolan ”stjäl” 350 barn och hur hemska de och andra friskolor är när de, till skillnad från de skolor som João Pinheiro har direkt ansvar för, faktiskt klarar av att få sin budget att gå ihop och därför definitionsmässigt går med vinst.

Och vinster i välfärden är ju något som (S) vill förbjuda. Trots denna retorik finns kandidater för socialdemokraterna i Sundsvall som väljer att låta sina barn och ungdomar gå i grundskola eller gymnasiet hos en friskola, något som uppriktigt förvånar mig.

Kanske det ändå är så att många i (S) ändå ser främst till resultaten än ideologin när verkligheten tränger sig på. Vi Liberaler fokuserar som vanligt på det som betyder något – att barnens skolgång ger möjligheter i livet!

Stefan Falk, Nr. 2 på Liberalernas kommunlista

Läs också:

FI: Elever ska inte behöva offra sitt välmående för bra betyg

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Skatteläckaget från välfärdsföretagen är en bluff – det är kommunen som inte håller tätt

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Absurt att få göra vinstuttag i välfärden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons