Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Förhoppningsvis har Magdalena Andersson bättre koll på ekonomi än SSU

Replik på Vi föredrar satsningar framför arbetslöshet och budgetunderskott, ST 11/11.

När Welat Acar (SSU) skriver att det inte är en "sanningsenlig verklighetsskildring" att internationella konjunktursvängningar skapat det välstånd vi har i dag och att det i stället är tack vare Löfven, så inser man snabbt hur lite SSU vet om ekonomi.

Att ekonomin går i konjunkturer är såpass väletablerat som en nationalekonomisk teori överhuvudtaget kan bli. Sverige är ett litet, exportberoende land, och vår ekonomi är nästan helt beroende av vad som händer i världsekonomin. Högkonjunkturen är därmed knappast följden av de svenska Socialdemokraternas agerande. Under högkonjunkturer ökar sysselsättningen och därmed skatteintäkterna. Vi hoppas att Magdalena Andersson är medveten om det här trots att SSU inte verkar vara det.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

SSU tror att vår åsikt är att "regeringen satsar för lite, för mycket, för brådskande och för sent". Det låter kanske ologiskt för dem, men det beror på att vi pratar om olika satsningar. Vi säger att satsningarna på försvaret, som L krävt i flera års tid, är för lite och för sent för att de inte täcker Försvarsmaktens behov. Inte ens i närheten.

Läs också (publicerad i Arbetarbladet): L: Vi vill att Sverige ansöker om NATO-medlemskap

Man behöver heller inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att ana ett samband mellan Socialdemokraternas höjningar av olika bidrag och valrörelsen nästa år. Samtidigt underfinansierar man statens kärnuppgifter, såsom polisen och försvaret. Det är inte ansvarsfullt.

Det är inte och ska inte vara politiker som skapar jobben och tillväxten, utan det är marknaden. Löfvens skattehöjningar har snarare bromsat in Sveriges tillväxt.

Oscar Matti

Liberala Studenter, riksstyrelseledamot

Alex Nilsson

Ordförande LUF Västernorrland

Läs också:

Förnyat förtroende för Löfven känns inte som ett alternativ

S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel