Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Ge alla en fast husläkare – med tak för antal patienter

Alla i Sverige ska kunna välja sin egen fasta husläkare. En läkare man känner till namnet. En sådan läkare kan inte ha hur många patienter som helst – vi behöver tillåta tak för hur många patienter en husläkare kan ha.

Sverige ligger bra till när man jämför medicinska resultat, hälsa och livslängd över världen och jämförbara länder. Ändå är det något som brister. Kontinuiteten – att få träffa samma läkare och sköterska. Tillgängligheten – att få komma till vården i tid. Den psykiska hälsan – att också kunna träffa någon som kan hjälpa, i tid, när själen gör ont.

Alla människor ska ha rätt till en egen, namngiven, fast husläkare. För den som har stora behov med många inblandade vårdgivare ska husläkaren fungera som en samordnare. Därför bör Sverige införa fastläkare, en väg framåt är den modell som införts i Norge – och som också har ökat intresset och attraktiviteten i att jobba som läkare i primärvården.

Husläkarna ska ha möjlighet att säga nej till nya patienter efter ett visst antal för att kunna erbjuda alla en god vård, i tid.

Fastläkaren har helhetsansvaret för sin patient och fungerar som en samordnare i vården. Primärvården organiseras utifrån husläkarna och rustas att ta ett större ansvar för att förebygga, möta och behandla fler vårdbehov än i dag.

De fasta husläkarna måste ha en reell möjlighet att ta hand om sina patienter. Husläkarna ska ha möjlighet att säga nej till nya patienter efter ett visst antal för att kunna erbjuda alla en god vård, i tid. En sådan möjlighet finns inte i lagen i dag.

Om alla ska kunna lista sig på en namngiven husläkare på sin vårdcentral, behöver vi fler läkare i primärvården. Fler behöver utbildas, och personer som i dag jobbar som sjukhusläkare behöver byta arbetsplats. Landstingen och regionerna behöver ordna fler ST-platser för blivande allmänspecialister – men staten behöver också ta ansvar.

Liberalerna vill satsa mer statliga pengar på utbildning av allmänspecialister – 900 miljoner kronor 2018-2020.

Staten behöver stödja landstingen och regionerna för att genomföra en fastläkarreform.

Omställningen av vården – från en sjukhustung vård till en med fokus på primärvården – kräver också resurser. Det är en nationell uppgift.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Staten behöver stödja landstingen och regionerna för att genomföra en fastläkarreform. Liberalerna föreslår ett primärvårdslyft, 5,25 miljarder under budgetperioden 2018-2020.

Ohälsa begränsar vår frihet. En långsiktig kontakt med en namngiven husläkare man själv har valt – det är en reform för en trygg vård som också kan öka människors frihet.

Ingeborg Wiksten (L)

Gruppledare Region Västernorrland

Anna Starbrink (L)

Liberalernas nationella sjukvårdspolitiska talesperson

Bengt Eliasson (L)

Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson i riksdagen

Läs också:

V: Inte konstigt att vårdpersonalen slutar när de tvingas räkna pinnar

Sjukvårdspartiet: Vårdkrisen bottnar inte i strid mellan landskapen – beror på en genomgående försämring

För mycket chefer och hierarki – vårdpersonalen och lokal närhet är nyckeln till framgång

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel