Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Helt rätt beslut att inte bygga i Sundsvall – biogas från Härnösand gör miljönytta

Ibland kan det kännas som att vi i en del miljöfrågor har en tendens att kasta ut barnet med badvattnet. I sin iver att framstå som mest och bäst miljövänlig så riskerar det att leda till endera väldigt dyra lösningar eller att de förslag som läggs fram missar målet. Frågan om biogas verkar vara en sådan fråga. Vi liberaler i både Sundsvalls och Härnösands kommuner är därför väldigt glada över att vi nu, förhoppningsvis, kan lägga undan de planer som funnits på en anläggning i Sundsvall som riskerade både att bli väldigt kostsam men som också skulle förstöra för den redan existerande biogasanläggningen i Härnösand.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

Biogas är på många sätt ett utmärkt drivmedel. Det fungerar som vilket drivmedel som helst i en vanlig förbränningsmotor, ger i stort sett ingen klimatpåverkan eller utsläpp av partiklar. Så länge som biogasen produceras via insamlat matavfall så får vi mindre mängd avfall till förbränning och en rötningsrest som har ett bra innehåll av växtnäring. Men så som situationen är i dag finns det hinder att sprida ut detta på våra åkrar. I stället talas det om att använda detta material som skogsgödsel och i till exempel offentliga planteringar. Helt enkelt från usch till resurs.

Läs också: Lär av andras misstag – vi vinner på att använda biogasanläggningen i Härnösand

Sundsvall har sedan 2008 utrett möjligheten till biogasproduktion, så småningom i ett bolag gemensamt ägt med Östersunds och Hudiksvalls kommuner, Biogas i Mellannorrland, Bimab. Den första större utredningen visade att mängden matavfall var för liten för att få till en vettig ekonomi. Inför det beslut som kommunfullmäktige i Sundsvall ska fatta den 18/12 har ytterligare en utredning presenterats. I den visas att tillräcklig mängd avfall kan samlas in om Sundsvalls kommun samtidigt bekostar en sopsorteringsanläggning som kommunen själv inte är i behov av. Kostnaden bara för detta är hela 95 miljoner kronor. Dessutom bidrar staten via Naturvårdsverket med 84 miljoner i investeringsstöd. Trots detta är återbetalningstiden för investeringen nästan 20 år.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men vad värre är, är att Bimab helt missade att det redan finns en biogasanläggning! Som dessutom redan gör biogas av insamlat matavfall från Sundsvall, nämligen den anläggning som ägs och drivs av Härnösands kommun via deras bolag Hemab. Som redan levereras till Sundsvall. Så, för skattebetalarna i Sundsvall borde det vara helt onödigt att bygga en till anläggning. Det vore verkligen att gå över ån efter vatten.

Denna miss blir inte mindre av att om Sundsvall drar bort sitt matavfall från Härnösand så minskar den anläggningens möjligheter till lönsam drift. Dessutom finns enligt Hemab goda möjligheter att åtminstone utöka volymen man kan hantera till det dubbla till mycket låga kostnader. Då kan i stället Härnösand bli vår regionala stora och effektiva produktionsanläggning. Detta skapar ett antal arbetstillfällen och utvecklingsmöjligheter i en kommun som fått se ett antal arbetstillfällen genom åren flyttas ner till Sundsvall. Vi liberaler tror på samarbete i stället för en helt onödig och dyr konkurrens. Det leder till en verklig miljönytta.

Stefan Falk, gruppledare, (L) Sundsvall

Eva Olstedt-Lundgren, gruppledare (L) Härnösand

Läs också:

Grundläggande fel om biogas – den tillverkas lokalt och priset sätts av bolaget

Vi vill bygga en biogasanläggning i Korsta

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel