Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Inför obligatorisk a-kassa och bryt kopplingen till facket

Med anledning av Facken sjabblade bort min a-kassa – jag tvingas betala priset, ST 21/11.

Skribenten skrev om hur hen påverkats när man efter många år i en facklig organisation och som medlem i den a-kassa som berörs helt plötsligt förlorar all sin ekonomi när personen valt att byta a-kassa men av facket ej får informationen om att a-kassan inte följer med bytet per automatik. Tyvärr är detta förfarande allt för vanligt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag har tidigare i mitt yrkesliv arbetat som arbetsförmedlare och träffat alldeles för många människor som hamnat i samma situation och fått leva på marginalen endast på grund av att man (helt naturligt) trott att fack och a-kassa varit samma sak.

Från Liberalernas sida tycker vi att det är dags att ändra på detta. Det självklara vore att ha en allmän obligatorisk a-kassa för samtliga medborgare. På så sätt plockas kopplingen mellan de fackliga ägda a-kassorna och det fackliga medlemskapet bort. Skribenten hade då aldrig heller hamnat i den svåra situation som hen nu befinner sig i. A-kassan är en av Sveriges viktigaste trygghetsförsäkringar och borde vara helt fri från fackligt (eller andra organisationers) inflytande!

Johan Landström, medlem i Liberalerna

Läs också:

Sist in, först ut och svårt att säga upp de som missköter sig – las måste moderniseras

Lagstifta mot hyvling av arbetstider

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel