Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Låt oss släppa frågan om vinster och koncentrera oss på vad som är bäst för barn och personal

En stor och viktig fråga inför valet är skolan och politiker börjar prata om hur mycket pengar man vill lägga på skolan, men det är inte bara pengarna som avgör om vi får en god och likvärdig skola. Vad som avgör om vi får en god och likvärdig skola är vad vi gör med pengarna.

Socialisterna vill vinkla frågan till att stoppa vinster i välfärden och därmed hamnar ju diskussionen mer på pengarna än på en kvalitet, då friskolorna ofta redovisar högre kvalitet än de kommunala. Frågan är snarare, hur lär vi oss av de skolor som lyckats bättre? När en elev med lågutbildade föräldrar i en friskola har högre resultat än en elev med högutbildade föräldrar i en kommunal skola så finns det grund att fundera djupare över den frågan.

För Plus-kunder: Hela listan: Nu byggs de slitna skolorna om – så flyttas eleverna runt i centrala Sundsvall

När mina barn gick på Vibackeskolan för cirka tio år sedan och Alnö hade få elever med utländsk härkomst och få lågutbildade föräldrar och därmed en totalt sett lägre summa i skolpeng, blev resultatet att Vibackeskolans personalresurser kraftigt skulle reduceras, vilket jag med flera föräldrar tog kamp emot. Nu, tio år senare, blir jag förvånad över att Sundsvalls kommun tillhör de kommuner som inte har en genomtänkt plan för hur det så kallade strukturtillägget (för elever med till exempel lågutbildade föräldrar eller som är nyanlända) används. Tillägget behövs för att ge mer resurser till de skolor som kan antas ha elever med behov att extra resurser, men då måste det finnas en genomtänkt plan för hur man använder resurserna. Vi har goda exempel på kommunala skolor som arbetar med tydliga mål, men hur tas det tillvara i resten av förvaltningen?

Våga ha förväntningar på barnen men också på föräldrarna. Alla växer av förväntningar för det innebär att du tror på dem.

Vad vill vi liberaler då? Eftersom det allra viktigaste verktyget i skolan är lärarna måste statusen på läraryrket höjas ordentligt genom rejält höjda löner, med staten i stället för kommunen som huvudman. Sedan kommunerna tog över huvudmannaskapet har lärarnas löner halkat efter. Det måste löna sig att utbilda sig, även för lärare, så att yrket blir attraktivt.

Läs också: Flera miljoner för läxhjälp till skolor i Västernorrland: "Ska inte vara en plånboksfråga"

Lärarna måste få arbeta som lärare, inför mentorer för de uppgifter som inte är undervisning. Se också barn och ungdomar som individer, både de som behöver extra undervisningstid och de som behöver extra stimuli i form av större utmaningar. Tidigare betyg för att tidigare kunna se behovet av extra insatser. Lugn och ro i klassrummet, gör som Vibackeskolan och inför mobilfri lektionstid, med mobilhotell i varje klassrum. Våga ha förväntningar på barnen men också på föräldrarna. Alla växer av förväntningar för det innebär att du tror på dem.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Den socialistiska offerkoftan om att barn till lågutbildade föräldrar inte kan få läxhjälp hemma (uttryckt av en V-politiker) är en rak motsats till förväntningar. Vissa barn kanske inte får det, men det är skillnad på ”inte kan” och ”inte få”. När mina barn gick i grundskola och gymnasium kunde jag inte deras ämnen, men jag var med dem och såg till att läxorna blev gjorda för jag tror på mina barn och har förväntningar på deras framtid. Satsa på skolan, men genomtänkta, riktade satsningar för framtiden börjar i klassrummet!

Catrin Eliasson

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden Sundsvall

 

Läs också:

Kepsen visar att skolan redan har misslyckats

S: Extra stöd till utsatta skolor och höjd status för yrkesprogrammen – så minskar vi klyftorna i skolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel