Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Livspusslet kräver jämlikt föräldraskap – inte mer semester

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Fler semesterdagar skulle göra mitt liv enklare, det tvivlar jag inte på för en sekund. Jag ska se till att lyfta det i nästa löneförhandling med min chef. För mina semesterdagar är något som förhandlas mellan mig och min arbetsgivare.

När Socialdemokraterna nu lovar en extra semestervecka för föräldrar går de in som murbräcka åt LO och serverar vissa i vårt land mer löneförmåner än andra.

Socialdemokraterna verkar helt strunta i att kostnaden för förslaget dimper ned i knäet på oss alla.

Det absolut viktigaste för att påverka folkhälsan är att ge förutsättningar för ett jämlikt föräldraansvar.

För semesterlönen betalas av våra arbetsgivare. Kan man inte höja priset på sina varor och tjänster – ja då måste man kapa sina kostnader. Kan sjukhus och skolor inte få mer skatteintäkter till löner – ja då måste även de se till att minska kostymen. Springa snabbare, jobba hårdare och se sämre löneutveckling.

Exakt hur mycket Socialdemokraternas förslag kommer kosta samhället, det vet inte Socialdemokraterna. Svenskt näringsliv uppskattar kostnaden till 32 miljarder. Socialdemokraterna till 5,4 miljarder.

Vi har i Sverige en väl utbyggd och fullt finansierad föräldraförsäkring som ska garantera att livspusslet går ihop. Det absolut viktigaste för att påverka folkhälsan är att ge förutsättningar för ett jämlikt föräldraansvar. Vi Liberaler vill därför:

■ Se en helt ny föräldraförsäkring, där de flesta dagar ska tas ut när det behövs som allra mest, under barnets första två år. Resten ska kunna användas tills barnet börjat skolan.

■ Göra det möjligt att välja mellan två spår: färre dagar med 100 procent ersättning av lönen (upp till taket) eller lite fler dagar med 70 procent ersättning.

■ Göra det lättare att överlåta dagar till tredje person, vi förstår att familjer ser olika ut.

■ Höja ersättningstaket för vab (vård av sjukt barn).  Så länge som männen bara tar ut mindre än 40 procent av vabbandet så löser inte fler semesterdagar våra familjers livspussel.

Även våra förslag kostar pengar, men vi finansierar det inom ramen för vår föräldraförsäkring. Inte genom att låta landets arbetsgivare ta notan - utan någon kompensation.

Erica Markusson,

toppkandidat till riksdagen,

Liberalerna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel