Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Ni sviker tjejjourens långsiktiga arbete

Tjejjouren Skogsrå bildades 2012 och har sedan dess bedrivit verksamheten "ur hand i mun". De har varje år fått söka bidrag från Sundsvalls kommun och saknat en långsiktig trygghet som behövs för att utveckla verksamheten och veta något om morgondagens existens.

Tjejjouren bedrivs av ett gäng djupt engagerade tjejer som gör stor skillnad i samhället med sina ideella insatser, med tack av de tjejer de hjälper som enda belöning. Under 2016 stöttade tjejerna 650 kontakter via jourverksamhet och tjejgrupper. De bedriver även utbildningar samt gör besök på skolor och fritidsgårdar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi liberaler anser att deras viktiga samhällsinsats behöver erkännande och ett långsiktigt ekonomiskt stöd från kommunen och la därför en motion om ett så kallat IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) med ett årligt bidrag om 150 000 kronor i tre år. Ett sådant avtal skulle innebära att de får en mer långsiktig trygghet och kan fokusera mer på att utveckla sin verksamhet, samt slippa lägga tid på bidragssökande som avslås för att något blivit fel i ansökan i kommunens byråkratiska hantering. När tjejjouren fick vetskap om Liberalernas motion, uttryckte de att ett politiskt parti äntligen hade förstått deras behov.

För Plus-kunder: #MeToo sprider sig som en löpeld – tjejjouren tar ställning: "Sundsvalls krogar, visa nu vad ni tänker göra"

IOP-modellen har skapats för just detta syfte, att stötta idéburen verksamhet som gör viktiga samhällsinsatser och tillämpas i många kommuner framför allt i södra Sverige, speciellt när det gäller kvinno- och tjejjourer. En statlig utredning tillsattes 2015 på initiativ av bland andra Åsa Regnér (S) och Ardalan Shekarabi (S) samt SKL (Sveriges kommuner och landsting). Socialdemokraterna (centralt) och SKL är mycket positiva till denna samverkansform och att stötta civilsamhället, men ville försäkra sig om att modellen inte stod i strid med upphandlingslagen (LOU). Utredningen avslutades 2016 med bedömningen att IOP-modellen inte står i strid med LOU. Utredningens bedömning var också att IOP är en modell som underlättar inom det civila samhället och ger kommuner och landsting ökad frihet och flexibilitet vid utförande av sådana tjänster till idéburna organisationer. I utredningen kan man också läsa "Även regeringen (S) har uttryckt en tydlig politisk vilja att utveckla och använda samverkansformen IOP".

Nyligen var motionen aktuell för behandling i socialnämnden och beslutet blev att anse motionen besvarad, med motiveringen att tjejjouren nyligen blivit beviljad ett bidrag på 189 000 kr och att motionen därför bör avslås.

Med det svaret kan jag inte dra någon annan slutsats än att majoriteten i Sundsvalls kommun anser att tjejjouren kan fortsätta bedriva verksamhet "ur hand i mun" och söka bidrag på samma villkor som en bouleklubb (jämförelsen kommer från tjejjouren själva). Jag kan inte heller dra någon annan slutsats än att socialdemokrater i Sundsvall inte har samma ambitioner när det gäller civilsamhället som sina partikamrater på riks.

Catrin Eliasson

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Läs även:

För Plus-kunder: Pressat läge för Tjejjouren Skogsrå: "Vi behöver alla bidrag vi kan få"

Skogsrå: Tjejjouren är ingen bouleklubb – vi behöver kommunalt bidrag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel