Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Orimligt att rika Teslaägare får stora rabatter – höj skatten för miljöbovarna i stället

Miljöpolitiken har nått långt i Sverige jämfört med övriga Europa. Men resan har varken varit enkel eller kommer att bli det fortsättningsvis. Det krävs tuffa åtgärder både inom klimatfrågan men även hur vi ska bygga framtidens resurseffektiva och inkluderande samhälle.

Vi liberaler har en lång historia av att ha arbetat för att rädda de sista fritt strömmande stora älvarna genom inrättandet av nationalälvar och vi var tidigt mycket aktiva i åtgärder för att rädda vårt ozonskikt genom att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Som stolta Europavänner tror vi på det europeiska samarbetets möjligheter att lösa de problem som medlemsstaterna är för små för att klara på egen hand. De stora miljöfrågorna är globala och måste lösas internationellt. Vår tidigare EU-parlamentariker Marit Paulsen har lyckats bra i kampen för ett starkare djurskydd och att säkerställa att det vi stoppar i oss ska vara säkra produkter. Utan Marit hade väldigt mycket varit ogjort. Vår miljöpolitik syns även tydligt i Liberalernas budgetförslag till riksdagen nu i höst. Där är den enskilt viktigaste frågan klimatpolitiken.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I Sundsvall har vi kommit en bra bit på väg mot en fossilfri kommun det vill säga att vi inte längre ska använda olja, kol eller naturgas. Ett tydligt exempel från förra mandatperioden var när vi, trots kraftiga protester från Socialdemokraterna, bestämde oss för att göra ett omtag i frågan om att bygga om sopförbränningsanläggningen till större kapacitet. Resultatet blev ett helt nytt, fossilfritt samarbete med vår lokala industri till ett betydligt bättre pris. Snacka om win-win! Jag är stolt över att vi liberaler tillsammans med övriga koalitionen räddade upp situationen.

Nu tävlar riksdagspartier med regeringen om vilka som har de största miljöbilsubventionerna. Resultatet blir att de som har råd att skaffa en Tesla får sitt inköp subventionerat med uppemot 100 000 kronor. Är det verkligen rimligt? Liberalernas svar är nej! Vi menar i stället att det är mer effektivt att ”förorenaren” betalar, en omvänd miljöbilsbonus. De bilar som inte uppfyller klimatkraven får en förhöjd fordonsskatt. De pengar som vi då får in kan till exempel användas till att bygga ut laddstolpar.

Men bilen är också frihet och väldigt viktig för många, särskilt i vår del av landet, där det är helt nödvändigt att använda bilen för att klara sin vardag. Vi liberaler säger därför att vi måste anpassa reseavdraget för resor inom tjänst så att det tar hänsyn till var man bor. Större avdrag ju sämre kollektivtrafikmöjligheter som finns, helt enkelt. Samtidigt kan vi inte kraftigt försämra och fördyra parkeringsmöjligheterna, vem vill då besöka handeln i stadskärnan?

Liberal miljöpolitik bygger på några grundläggande värderingar; klimathotet måste ha högsta prioritet, den som förorenar ska betala och vi vill ha en ekonomisk styrning som ska vara både kostnadseffektiv och långsiktig. Det vi inte gör i dag kommer våra barn att få betala väldigt dyrt för. Det är både orätt och hjärtlöst.

Stefan Falk (L)

Läs även:

Sofia Mirjamsdotter: Klimatet hänger inte på några plastkassar

Björn Abelsson: Bättre trafiksituation om fler i centrum skippar bilen

Laddplatserna är inte en parkeringsplats – jag ställer mig inte framför pumpen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel