Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Det är på vårdcentralen vi mäter och väger våra nyfödda, det är på vårdcentralen vi får hjälp med den besvärliga hostan och knäet som krånglar, det är på vårdcentralen vi tar waranprov och får vårt höga blodtryck kontrollerat men det är också vårdcentralen som tar hand om oss efter en sjukhusvistelse.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Under många år har det överförts allt fler behandlingar från sjukhusen till vårdcentralerna. Det är bra att vi kan få mer vård nära, men problemet är att vårdcentralerna ska göra allt mer utan att de får mer resurser.

Under förra mandatperioden kämpade vi Liberaler för att öka resurserna till primärvården. Vi slogs både mot S-oppositionen och majoritetens sjukhusföreträdare, som menade att resurserna räckte ju inte ens inom sjukhusvården.

Men vårdcentralerna ingår i vårdvalet där uppdraget är konkurrensutsatt och man ska inte gå med förlust. En tredjedel av länets vårdcentraler drivs av privata aktörer, hur skulle man klara vården till alla deras listade patienter om de skulle gå i konkurs? Tre gånger lyckades vi höja anslaget till primärvården förra mandatperioden men det hade behövts mycket mer.

När vi jämför Västernorrlands primärvård med övriga skogslän har primärvården lägst anslag och förmodligen också minst resurser jämfört med hela landet.

S-majoriteten pratar gärna gott om primärvården och nämner Göran Stiernstedts rapport om "effektiviteten i sjukvården och om primärvården som basen i Hälso- och sjukvården". Men under S-majoritetens treåriga styre har inte primärvården fått en enda krona trots att kostnadsutvecklingen varit alarmerande.

I stället har man velat vara först i landet med att förbjuda vinster inom primärvården. Och när vårdcentraler skriker att de inte orkar växa mer för de blivit dubbelt så många listade än det var tänkt från början, då vill S-majoriteten inte lyssna.

Bästa S-majoritet, för länets invånares skull, ge bättre förutsättningar för primärvården. Se till att öka resurserna till våra vårdcentraler. Sätt listningstak för de vårdcentraler som inte orkar bli större. För har vi inte fungerande vårdcentraler, vilka ska då känna trygghet att vilja bo och arbeta i vårt län?

Ingeborg Wiksten

Liberalerna

Läs även:

Liststopp på Sidsjö vårdcentral utreds på nytt – landstinget misstänker avtalsbrott (Plus)

Vårdalliansen: Tvinga inte populära vårdcentraler att stänga

Kraften försvann när jag fick fel läkemedel – säkra upp medicineringen och inför fler hälsokontroller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel