Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Vi ställer krav för att vi bryr oss – inte för att närma oss SD

En mulen lördag i början på september stod vi liberaler på Stora torget i Sundsvall för att prata skola och vikten av en riktigt bra skola. Ett par av Sundsvallsborna som stannade till sa till min förvåning "är ni nästa alliansparti att närma er SD nu?" Vi är nog lite dåliga att på att visa vilka vi är, tänker jag då. Den liberala ideologin står så långt ifrån vad SD står för. Vi värnar den enskilda individen och dennes rätt att leva det liv den vill, så länge det inte är till skada för annan. Vi står för frihet och tolerans och tron på den enskilda individens ansvar och möjligheter att själv skapa sig ett bra och värdigt liv, bara den ges de rätta verktygen.

De rätta verktygen för att skapa ett Sverige med minskande samhällsklyftor istället för som nu ökande, är bland annat utbildning och en god integrationspolitik.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Därför vill Liberalerna ställa krav på de som kommer eller nyligen har kommit till Sverige. Vi vill att för att få svenskt medborgarskap skall den nyanlända ha goda kunskaper i det Svenska språket. När man ska bo i Sverige, ska man också veta såväl sina rättigheter som sina skyldigheter och ha kunskap om bland annat mäns och kvinnors jämlikhet. Den som söker svenskt medborgarskap skall därför i ett språk- och samhällskunskapstest kunna visa att det finns förutsättningar för ett oberoende och självständigt liv i Sverige. Krav på svenska språket är dessutom en jämlikhetsfråga i mina ögon. Nyanlända kvinnor tillhör den grupp som står allra längst från arbetsmarknaden och som ofta fastnar med barnen i hemmet i stället för att genom SFI lära sig det svenska språket och därmed närma sig arbetsmarknaden.

När ekonomisk ersättning också kopplas till dessa krav så blir det ett tydligare incitament för att skapa ett oberoende och självständigt liv som nyanländ i Sverige. Det signalerar också att individen själv har ett ansvar för sin framtid och försörjning. Vi liberaler vill ha en tolerant men ansvarsfull invandringspolitik i Sverige, för Sverige behöver invandring.

Vi tror på människans egna kraft att skapa sig ett oberoende och värdigt liv, bara den får de rätta verktygen. Därför ställer vi krav, för krav är att bry sig, det är inte att närma sig SD.

Catrin Eliasson

Ordförande Liberalerna Sundsvall

Ledamot i folkhälso- primärvårds- och tandvårdsnämnden, landstinget

Läs även:

Ändra den pessimistiska människosynen – basinkomst är ingen bidragsfälla

Liberalerna: Så skapar vi en mer jämlik skola

SD:s framfart bland medlemmarna är ett misslyckande för hela LO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel