Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Vi vill att Sverige ansöker om NATO-medlemskap

Regeringens försvarssatsningar är helt otillräckliga. Socialdemokraterna säger sig vilja stärka försvaret, men vill bara satsa 2,7 miljarder per år till 2020. Det räcker inte ens för Försvarsmaktens nuvarande uppgifter. För att stärka försvaret behövs istället betydligt mer resurser samt NATO-medlemskap, vilket Liberalerna föreslår.

Nyligen avslutades Aurora, den största svenska försvarsövningen på mycket länge. 19 000 soldater, tillsammans med militär från länder vi samarbetar med, övade tillsammans på att försvara vår frihet och säkerhet. Försvarsmaktens behov är stora. 2013 meddelade överbefälhavaren att vi skulle kunna försvara Sverige mot angrepp i en vecka på en plats – om Försvarsmakten fick tillräcklig finansiering. Det har de fortfarande inte fått. Socialdemokraterna ”satsar” nu 2,7 miljarder på försvaret årligen till 2020. Det räcker inte på långa vägar om vi vill stärka försvarsförmågan. Det räcker inte till förstärkt luftvärn, fler JAS-plan eller fler brigader. Det sista är fullständigt nödvändigt för att försvara sig på mer än en plats.

Samtidigt skryter regeringen om generösa satsningar på välfärden. Löfven menar att ansvarsfull politik lett till ett överskott i budgeten. Det är ett märkligt resonemang, eftersom överskottet finns för att det är högkonjunktur. Det är ännu märkligare att de bara satsar en bråkdel av detta överskott på försvaret. Att försvara oss från angrepp är statens mest centrala uppgift, men uppenbarligen inte en fråga som regeringen prioriterar högt nog.

Det märkligaste är dock att regeringen fortfarande säger nej till NATO-medlemskap. Utan NATO kan vi bara hoppas på stöd om kriget skulle komma, men vi kan inte räkna med det. Ska Sverige vara alliansfritt behövs därför ett ännu starkare försvar än det Liberalerna förespråkar, om vi trovärdigt ska kunna avskräcka från angrepp. Följaktligen skulle tiotals fler miljarder per år behövas.

Liberalerna vill satsa totalt 24 miljarder extra på försvaret till 2020. Det skulle täcka de nuvarande behoven och möjliggöra en förstärkning av viktiga förmågor. Dessutom vill vi att Sverige ansöker om NATO-medlemskap. Regeringen säger nej till det och till reella satsningar på försvaret trots att det är högkonjunktur. Liberalerna tar däremot statens viktigaste uppgift på tillräckligt stort allvar för att finansiera de nödvändiga åtgärderna. Friheten måste försvaras.

Oscar Matti (L)

Liberala Studenter, riksstyrelseledamot

Christoffer Karlsson (L)

Säkerhetspolitisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet

Maria Weimer (L)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel