Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

La Clusaz en bonus för Södergren

Fristil igen. Med en segersugen Marcus Hellner igen.
Men frågan är om inte Anders Södergren är ännu ivrigare inför helgens världscuptävlingar.
– En bonus att vara tillbaka redan nu, säger den testikelopererade skidveteranen.

Anders Södergrens säsongsöppning har varit av det ovanliga slaget. Men efter testikeloperationen för två veckor sedan, och oron innan beskedet kom att han inte hade cancer, är han tillbaka i tävlingsspåren i helgen. I franska La Clusaz handlar det först om en tremil i fristil med masstart och sedan stafett.

– Det känns skitkul, verkligen, säger Södergren.

– Det blir som ett premiärlopp för mig, annorlunda. Efter det som hänt kanske man är nöjd med mindre, men nu när jag är här vill jag ju prestera också.

Södergren har bara tappat fyra-fem dagars träning i samband med operationen. Stygnen efter operationen togs bort i söndags.

– Nu kan jag träna klassiskt ordentligt också. Det tog emot mer i början.

– Det gör lite ont när jag kör riktigt fort och rappt, men på en tremil är det inte så mycket sådan åkning. Det känns inte som om något kan brista, det gör mer ont... som mjölksyra.

Före operationen hann Södergren i Bruksvallarna visa att formen var på plats, med seger både i klassiskt och fristil.

– Hur det är med formen nu vet jag inte riktigt. Men det känns bra. Jag brukar åka bra i masstarter och var fyra här förra gången. Något liknande nu skulle jag vara nöjd med.

En nyopererad Södergren satt hemma i Östersund och tittade på tv när Marcus Hellner och Charlotte Kalla slog till med svensk dubbelseger i världscuppremiären.

– Det var blandade känslor, skitkul att de vann men samtidigt frustrerande att man inte fick vara med själv och prestera.

– Marcus seger var överraskande. Men jag vet ju att kapaciteten finns.

Hellner kan bli en av Södergrens svåraste konkurrenter i La Clusaz. Han har spurtförmågan, han har formen, han har känt segerns sötma.

– Absolut. Och jag skulle inte dra en meter om jag vore i hans kläder.

– Själv ska jag försöka ligga ganska långt fram, det har man bara fördelar av. Men jag tänker inte ta några tokinitiativ.

Marcus Hellner stod över den klassiska världscuphelgen i Kuusamo efter segersuccén hemma i Gällivare. Planerad träning på hemmaplan och plötsligt påkommen tid med allehanda medieföretag har fyllt tiden. Nu väntar två tävlingsfyllda helger, La Clusaz och Davos.

– Jag har tänkt köra allt. Det blir spännande att se hur man står sig, säger Hellner. Man kan ju inte göra en kanontävling jämt, men jag känner att jag har alla möjligheter. Det vore grymt att slå till igen. Masstart passar mig rätt bra. Jag kommer bara ligga baktill så länge som möjligt och knappt synas.

– Och det är jäkligt kul att Anders är tillbaka. En lättnad för honom och för hela laget. Och han är riktigt på tårna.