Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddat med spänning om de döda och röda i Tornedalen

Tove Alsterdal:
I tystnaden begravd
Lind & Co

Hemligheter som legat begravda i decennier kravlar sig upp från det förflutna och slår journalisten Katrine Hedstrand hårt i ansiktet. Hennes mamma Irene, som drabbats av senil demens av alzheimertyp och är inlagd på sjukhus, har inte sagt sanningen. Redan på 1970-talet ärvde hon ett hus i Tornedalen av Siri Kankanranta, som visade sig vara Katrines mormor. Hennes släkt har alltid varit en gåta som det aldrig pratades om.

Det är när Katrine flyger in från London och försöker röja upp i sin mammas lägenhet i Jakobsberg som hon hittar breven från en mäklare i Luleå. Han vill för en kunds räkning köpa huset i Kivikangas för 1,5 miljoner kronor. Vem vill betala så mycket för ett fallfärdigt hus på 78 kvadratmeter? Hon åker dit upp.

Lars-Erkki Svanberg, eller Lapp-Erik, var en gång Sveriges snabbaste skidåkare och rubricerades som "naturkraften från norr". Karriären blev kortvarig. Han var uttagen till OS 1952, men åkte inte. Han drog sig tillbaka, ingen vet varför. Gamlingen slås ihjäl med en yxa på gården Rauhala i Tornedalen, inte långt från Katrines släktgård.

Den ryske gangsterbossen Aleksej Sjaporin skjuter ihjäl sin kompanjon Dmitrij Olegovitj Ryskov i ett trapphus i centrala Sankt Petersburg. Allt är planerat i minsta detalj. Med nytt pass och ny hårfärg försvinner han i mängden och tar sig mot ryska gränsen.

De tre händelser sker nästan samtidigt och sätter bollen i rullning. Det går riktigt fort. Katrine kastas in i sin tornedalska släkt med hjälp av grannar i byn. Vem var pappa till hennes mamma, och vad hade hänt på gården som ingen vill prata om? I det gamla huset och i granngården Rauhala hittar hon brev och saker som pekar mot öster. Mot Ryssland. Mot Karelen. Det var många tornedalingar som under 1930-talet for till Sovjetunionen för att bygga upp ett arbetarnas paradis. Men det var få som kom tillbaka eller hördes av.

Spåren efter den som dödade skidkungen leder också österut – en ryskskyltad bil har synts till. I byn finns den pensionerade polismannen Thore Palo, som vet det mesta om alla. Han har svårt att sätt fingret på vad som inte stämmer med rysspåret. Katrine gräver vidare i sin egen släkthistoria. Allting snurrar fortare och fortare mot en upplösning. Våldet trappas upp. Trots alla sidospår och de historiska gåtorna som rör sig utanför gränserna verkar det som om upplösningen måste ske vid den gamla gården Rauhala, som märkligt nog betyder friden.

Tove Alsterdal, journalist och dramatiker, debuterade 2009 med den kritikerrosade deckaren Kvinnorna på stranden. Då handlade det om glamour och människohandel. Den här gången är det en helt annan värld. Det handlar om drömmar och längtan om ett bättre liv. Med irrfärder in och ut i en svart släktkrönika blir I tystnaden begrav har hon skapat någonting mycket bättre än den vanliga svenska pang-pang-deckaren. Både mycket lärorik och mycket spännande.