Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag Norberg säkrade EM-medaljer

Det svenska damlandslaget i curling, lag Norberg, säkrade medalj i curling-EM genom att besegra Italien med 9–2 i den avslutande matchen i gruppspelet.
Vinst mot Danmark på fredagen innebär final. Annars blir det brons.

Sverige slutade på andra plats i gruppspelet med sju vunna matcher av nio.

– Målsättningen står kvar. Vi spelar för guld, sade skippern Anette Norberg efter segern över Italien.

– Vi siktar på att gå direkt till final och få revansch mot Schweiz för förlusten (4–7) i gruppspelet.

Så blev det dock inte. Sverige förlorade 4–8 mot gruppsegraren Schweiz i kampen om en direktplats i lördagens final. Svenskorna ställs nu mot Danmark i en match om den andra finalplatsen och en ny chans till revansch på Schweiz.

De svenska damerna har inte alls blivit vänner med vare sig isen eller stenarna under curling-EM i Örnsköldsvik. När de svenska damerna på onsdagen fick larmrapport från herrarna om att det var extra svårspelat på bana E tog man till ett drastiskt beslut.

– Vi åkte ner till hallen sent på onsdagskvällen när alla matcher var slutspelade och tränade just på den banan och med de stenar som vi skulle spela mot Italien med i den avslutande matchen, avslöjade Anette Norberg.

Det visade sig vara ett smart drag. De svenska spelarna hade rätt bra kontroll på händelserna på isen.

Curlingstenarna har varit det stora samtalsämnet bland spelare, tränare och ledare under EM-turneringen.

– Det är ovanligt stor skillnad mellan hur mycket stenarna svänger (curlar) på isen. Vissa stenar svänger väldigt mycket medan andra nästan styr rakt fram. Det kan bero på flera saker, men en av de viktigaste förklaringarna är hur stenarna är slopade. En tiondels millimeters skillnad på stenens glidyta ändrar greppet mellan stenen och isen. Det får stenen att svänga mer eller mindre, förklarade Sveriges förbundskapten Stefan Hasselborg.

I matchen mellan Sverige och Italien gjordes också några oförklarligt enkla missar.

– Jag led verkligen med den italienska tvåan som satte sina två stenar riktigt fint, men stenen curlade inte alls som hon hade tänkt sig och det blev två rejäla missar, sade Stefan Hasselborg.

Rutinerade Anette Norberg, som spelat hem sju EM-guld samt både VM-guld och OS-guld, har under turneringens gång insett svårigheterna.

– Det gäller att hela tiden avväga riskerna. Ska man ge sig på svåra slag som kan ge bättre utdelning eller välja enklare och inte lika riskfyllda slag som troligtvis inte ger lika bra utdelning. Nu har vi valt att spela så säkert som möjligt för att minimera de misstag som kan ge motståndarna gratispoäng, sade Anette Norberg.