Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag Norberg storfavoriter i EM

Rutinerade Anette Norberg gör sig redo för att sopa hem sitt åttonde EM-guld i curling.
Om det svenska damlaget är storfavoriter till att vinna EM-guld i Örnsköldsvik så lär de svenska herrdebutanterna i Team Mabergs få det betydligt tuffare.

Det svenska damlandslaget med Anette Norberg som skipper har dominerat stort i EM de senaste åren.

– Vi vet att vi är favoriter, det är något som vi lärt oss leva med. Uppladdningen inför VM kunde inte ha varit bättre. Vi känner oss riktigt starka och vill verkligen spela EM-final på luciadagen, säger Anette Norberg.

Det har blivit ett stort tomrum efter Peja Lindholm som spelat hem tre VM-guld och två EM-guld och en mängd mästerskapsmedaljer av inte fullt lika ädel valör.

När Team Mabergs från Sundbyberg spelade hem SM-titeln i våras i Skyttishallen i Örnsköldsvik och kvalificerade sig till EM var det en rejäl skräll. För publiken som gillar rolig curling var det nästan bingo. För nu får kvartetten Mathias ”Mini” Mabergs, Henrik Edlund, Emil Marklund och David Kallin visa upp sig i Modos hemmahall i Örnsköldsvik.

– Vi spelar offensivt och vill ha med många stenar i spel. Det är lagets styrka – att våga göra det lilla extra, säger skippern Mathias Mabergs.

Under hösten har det dock smällt rejält i stenarna under träningspassen.

– Vi har insett att vi även måste spela mer taktiskt och har tränat en hel del på ett mer defensivt spel med stenhårda takes för att rensa boet från stenar. Men vi vill helst spela mer offensivt, det är det vi är bäst på.

De svenska EM-debutanterna har inte satt upp något resultatmässigt mål.

– Vi vill spela så bra curling i varje match. Vi har mött så gott som alla våra motståndare och vi vet att vi har den kapacitet som krävs för att slå alla lag i den här EM-turneringen.

På herrsidan är regerande Europamästarna Skottland favorittippade, men även Sveriges premiärmotståndare Schweiz har ett rutinerat och skickligt lag liksom Tyskland.

Den norske veteranen Pål Trulsen finns inte med i EM.

– Två av spelarna ur Påls lag finns med i det norska laget med skippern Thomas Ulsrud. De är mycket svårslagna och spelar en sevärd curling. Utan tvekan ett av de lag som kan spela hem guldet, tror Mathias Mabergs, som jobbar som tränare och instruktör på curlinggymnasiet i Härnösand.

För lag Anette Norberg är EM-spelet bara ett steg på väg mot OS i Vancouver nästa säsong där OS-guldet från Turin ska försvaras.

– Vi är laddade för att försvara EM-guldet. Det tuffaste motståndet lär vi få från Danmark, Skottland och Schweiz, tror Anette Norberg.