Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagen gäller även politikerna i Sundsvall

Annons

I vår grundlag, kapitel 12 regeringsformen står att läsa; ”myndigheter ska tillämpa de lagar som riksdagen har beslutat”. Av samma grundlag framgår att ”i kommunerna beslutar politiker som är valda av kommuninvånarna om frågor som berör kommunen”. Exakt vad kommunerna får bestämma om finns reglerat i lag. Detta innebär att det i vår grundlag anges att kommunpolitiker måste följa de lagar som riksdagen beslutat om. Detta verkar dock inte vara en självklarhet för våra politiker i Sundsvall.

Politikerna i Sundsvalls kommun vill införa krav på att samtliga företag som kommunen upphandlar av ska ha kollektivavtal. Detta är ett brott både mot lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om valfrihetssystem (LOV). I propositionen till LOV som riksdagen har beslutat om, framgår till och med uttryckligen att denna typ av krav inte går att ställa eftersom det strider mot EU-rätten.

Både tillsynsmyndigheten för offentlig upphandling, Konkurrensverket, och regeringens egen utredare har kommit till samma slutsats. Det är inte möjligt att ställa krav på att företag som ingår avtal med kommunen ska ha kollektivavtal. Trots detta väljer Sundsvalls kommun att, med öppna ögon ställa sådana krav – och därmed bryta mot lagen. Detta är anmärkningsvärt.

Det är hög tid för politikerna att ta den offentliga upphandlingen på allvar. Det handlar om våra skattepengar, en betydande och väsentlig del av våra skattepengar. I snitt upphandlar en kommun varor, tjänster och byggentreprenader för ungefär en tredjedel av den totala budgeten. Skattepengar ska användas på bästa möjliga sätt. Hur man upphandlar (vilka krav man ställer) påverkar hela marknaden - antal arbetstillfällen, företagsklimat, kvalitetsutveckling och innovationskraft. Alla företag har inte kollektivavtal utan erbjuder andra lösningar för sina anställda. Av de små företagen är det hela 60 procent som saknar kollektivavtal - och de absolut flesta av dem erbjuder givetvis ändå sina anställda schyssta arbetsvillkor. Om vi skulle förhindra att nya mikroföretag med innovativa lösningar utesluts, skulle vi motverka framväxten av nya företag i Sverige som kan växa och anställa ungdomar och andra personer som idag står utanför arbetsmarknaden.

För företagens räkning har våra organisationer haft möten, samtal och dialog med både tjänstemän och politiker i Sundsvall. Trots det ligger nu på bordet en inköpsstrategi som får allvarliga konsekvenser för näringslivet om den klubbas igenom. Förutom ett eventuellt lagbrott utifrån krav på kollektivavtal är det även mycket oroväckande att man fortsätter driva på krav på heltidsanställningar och ge en extern utförare (facket) ansvar för kontroll och uppföljning.

Vi uppmanar ansvariga politiker i service- och infrastrukturutskottet, kommunstyrelsen och slutligen fullmäktige att tänka om. Nu. Rätta er efter gällande lagregler – ställ inte krav på kollektivavtal. Arbeta i stället för relevant kravställande. Öppna upp för nya lösningar, följ upp ingångna avtal och ha en fortsatt aktiv dialog med företagen. Det är så man skapar goda offentliga affärer, gott företagsklimat och ekonomisk tillväxt

Ulrica Dyrke

Upphandlingsexpert Företagarna

Birgitta Laurent

Upphandlingsexpert Svenskt Näringsliv

Thomas Byström

Regionchef Företagarna Västernorrland

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel