Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagens öppenhet gav utrymme för mindre seriösa intressen

Replik på "Öppet brev till beslutsfattarna i Timrå", ST 14 december.

Som du säkert känner till får jag inte svara dig i det enskilda fallet du hänvisar till där en kommunmedborgare fått en minskning/borttagning av sitt assistansbeslut.

Jag vill ge en del allmänna förklaringar kring handläggning av den nu kritiserade LSS (Lagen om stöd och service). Samt möjligheten att till bistånd enligt Socialtjänstlagen (SOL). Den beskrivning som du ger drabbar tyvärr fler än just det ärendet.

En förutsättning för att få personligassistans enligt LSS är att den funktionshindrade omfattas av en av de tre personkretsar som räknas upp i 1 § LSS. Enligt LSS kan den som faller inom lagens ”personkrets” bli beviljad personligassistans för att kunna leva ett – gott liv. När lagen kom till på 1990-talet gav den många med funktionshinder ett lyft. Tidigare hade de flesta haft insatser via Socialtjänstlagen (SOL), en lag som ger nivån – skäligt stöd.

En till viktig skillnad är att stöd enligt LSS innebär att den enskilde får en påse pengar att själv använda. Ersättningen är en timersättning gånger antal beviljade assistanstimmar. Det du beskriver 40 timmar i veckan x 284 kr (nuvarande nivå) skulle ge väl 590 000 kr. Du avgör själv och kan välja att köpa assistansen från kommunen eller något assistansbolag. Men du kan även själv agera arbetsgivare och anställa assistent(er). Du avgör alltid vem/vilka som skall var dina personliga assistent(er)

Får du avslag på din begäran kan (skall) du överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Får du inget stöd därifrån har du möjlighet att begära prövning i kammarrätten.

Om du fått avslag på din LSS ansökan kan du söka bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL, där förekommer inga pengar. Du får då skälig hjälp och tillsyn med olika sysslor som du inte klarar på egen hand. Därför passar den lagen inte vid önskan om en "personlig” assistent.

Timrå kommuns socialnämnd har en del ärenden där Försäkringskassan sett över och ändrat besluten om stöd enligt LSS bland annat då de anser att sökande inte tillhör ”personkretsen”, det vill säga de har då inte har rätt till personlig assistans. I andra fall har Försäkringskassan minskat tiden för den sökande till mindre än 20 timmar/vecka. När du får mindre än 20 veckotimmar kommer stödet direkt från kommunen.

Krångligt? Jajamen.

Lagen om Stöd och Service gav en puff framåt för funktionshindrade att kunna leva ett gott liv. Men det kom snart också kritik mot lagen. Underfinansierad redan från starten. Lagens öppenhet, en god tanke, gav utrymme för andra mindre seriösa intressen. Kritiken har sedan ökat över tid då vi sett att kostnaden ökat lavinartat trots att det inte tillkommit särskilt många fler brukare.

I tio år har vi i kommunerna varit utlovade en översyn. Det kom ett regeringsskifte emellan.

Jag har blivit ”uppvaktad” av den du beskriver i din insändare. Det underlaget jag då fick har jag, med dennes tillstånd, sett till att det finns hos riksdagens socialförsäkringsutskott som en pusselbit i arbetet med översyn av lagen, LSS.

Per Arne Frisk

Ordförande Timrå Socialnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel