Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagercrantz fruktar "På spåret"

Vart är vi på väg? Den här säsongen ska både nykomlingar som David Lagercrantz och mästare som Elisabet Höglund försöka svara på den klassiska "På spåret"-frågan.
Premiäravsnittet sänds under fredagskvällen på SVT.
– Jag är livrädd för den där blockeringen som kan uppstå, säger David Lagercrantz.

I den förra säsongen av SVT-flaggskeppet "På spåret" fick Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl revansch för finalförlusten 2014. I det sista avsnittet besegrade de Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och blev därmed vinnare.

Nu ska de försvara sin titel.

– Vi tvekade inte men det är klart, ju fler gånger man är med desto snabbare närmar man sig förlusten, säger Elisabet Höglund.

I vanlig ordning pluggade hon ordentligt inför tävlingen.

– Jag har fyra tjocka pärmar med material, geografi, städer, orter och alla möjliga saker. Det har varit ett himla jobb att gå igenom allt, säger Elisabet Höglund.

Hon tycker om att vara väl förberedd men erkänner samtidigt att det är sällan hon kan dra nytta av sin pluggande. I stället får hon hoppas på att samspelet mellan henne och Jesper Rönndahl fortsätter att gå som tåget.

Samtidigt är motståndet tufft.

– Det är många som på papperet ser väldigt starka ut. När jag såg vilka som ska vara med tänkte jag "oj, Petra Mede är säker jätteduktig och Filip och Fredrik är alltid livsfarliga". David Lagercrantz och Viveca Sten är också välutbildade och noggranna, säger Elisabet Höglund.

Det sistnämnda paret gör debut i tävlingen och David Lagercrantz medger att förutsättningarna inte har varit optimala - han har som bekant haft fullt upp med lanseringen av Millennium-uppföljaren.

– Jag har haft en totalt galen höst, ibland känner jag att min hjärna är uppluckrad, säger han.

De båda författarna var bekanta sedan tidigare och "totades ihop" av "På spåret"-redaktionen.

– Det känns som en bra kombination. Viveca är ju verkligen påläst och har ordning och reda, jag är mer den fladdriga och förvirrade människan, säger David Lagercrantz.

Han tycker att "På spåret" är tv-underhållning när den är som bäst.

– Jag älskar när kunskap och underhållning kombineras. Det är det jag själv försöker göra i mina böcker, man hoppas att man underhåller samtidigt som man smyger in lite vetande.

Samtidigt fruktar David Lagercrantz själva tävlingsmomentet - han är rädd för blockeringar och pinsamma kunskapsluckor.

– Man kan låta bildad och så plötsligt fattar man att man har en helt brutal lucka i sin bildning, något som man av någon anledning inte brytt sig om. Sådant kan ju förstås avslöjas, säger han.

Säsongspremiären av "På spåret" sänds under fredagskvällen, den 20 november. Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl möter då Karin "Kakan" Hermansson och hennes far Jan Hermansson.