Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg genast ner Sveriges televisions licensfinansierade ledarsida

Har Sveriges television (SVT) startat en ledarsida? Frågan måste ställas efter att reportern Helena Zachariasson i en välspridd text på SVT.se argumenterar för ett mer jämställt uttag av föräldradagarna.

Vällovligt kan tyckas. ST:s ledarredaktion instämmer också till delar i Zachariassons åsikter, men det är inte det som är poängen. Poängen är att SVT inte bör låta sina anställda driva sina egna politiska agendor i SVT:s kanaler.

SVT har en privilegierad ställning i den svenska mediebranschen. Äger du en TV så måste du betala för de program SVT producerar och sänder, alldeles oavsett om du tittar på dem eller inte. Det gör att vi också kan ställa särskilda krav på SVT. Till exempel ska SVT vara opartiskt och inte driva en särskild politisk agenda.

Jag tillhör inte dem som brukar tycka att SVT i allmänhet brister i sin opartiskhet särskilt ofta. Jag menar inte ens att man i varje enskilt inslag alltid måste visa upp alla sidor, utan att det viktiga är att man över tid har en allsidig bevakning. Risken med det närmast slentrianmässiga gnället på SVT är att också den berättigade kritiken viftas undan. Pojken som ropar varg för ofta blir till slut inte trodd när vargen verkligen kommer.

För när SVT låter sina reportrar skriva politiska krönikor av det snitt som man finner på ledar- och debattsidor så tycker jag att en gräns som inte bör passeras har överskridits.

SVT får gärna anordna debatter om hur uttaget av föräldradagarna bör fördelas. SVT kan till och med låta sina politiska kommentatorer analysera debatten och komma med egna inspel. Däremot ska SVT inte låta sina medarbetare öppet uttrycka sina politiska åsikter i krönikeform.

Om det vi såg med Helena Zachariassons text var en testballong för att se hur opinionsbildande texter från SVTs medarbetare ska tas emot så måste signalen tillbaka till TV-huset på Gärdet vara tydlig: Lägg genast ner satsningen på en licensfinansierad ledarsida!

Fler ledare av Marcus Bohlin

Behovet av blocköverskridande samarbete kommer inte att bli mindre

Populister i alla länder, vad förenen eder?

Vill Magdalena Andersson bygga upp ett skuldberg igen?

Förbered er på ett turbulent 2016