Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte alla ägg i samma korg – ta tillbaka polisens LKC

Gör om och gör rätt. Återinför polisens länskommunikationscentraler LKC i Luleå, Sundsvall och Östersund. Detta med hänsyn till de stora avstånden mellan Umeå och dessa orter. Risken för förbindelse avbrott, avsiktliga genom sabotage eller oavsiktliga genom olyckliga omständigheter, ökar med avståndet. 

Läs också: Polismyndigheten Sverige, vart är vi på väg?

Dessa ledningscentraler är inte bara fredsmässigt viktiga. Ledningscentralerna och dess personal utgör även en mycket viktig resurs i det civilförsvar vars återuppbyggnad nu åter börjar bli aktuell. En återuppbyggnad är behövlig på grund av en ökande konfliktrisk i vårt närområde. Ett civilförsvar som skall ledas av länsstyrelsen och där landshövdingen är civilförsvarschef.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det är med hänsyn till de jämfört med södra Sverige mycket stora avstånden här i Norrland alldeles för lätt att slå ut förbindelserna till polisens i dag gemensamma ledningscentral LKC i Umeå.

Vad händer om ledningscentralen i Umeå redan i dag lamslås genom en cyberattack eller terroristattack? Vid ett större förbindelseavbrott avsiktligt eller oavsiktligt, som berör stora delar av Norrland? Ett Norrland som geografiskt utgör en mycket stor och viktig del av Sverige.

Det kan inte vara rätt att som i dag låta alla ägg ligga i samma korg.

Björn Wahlberg

Läs också: Polisinspektör i Sundsvall: Naivt förslag med kommunala poliser

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel