Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg ner datumfokuseringen och rädda tonvis med mat

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. En orsak är vår obefogade rädsla för bäst före-datumet. Den 16 oktober är Världslivsmedelsdagen. Datumet är en påminnelse om att det är dags att sluta vara så datumfokuserade. Dagen är instiftad av FN i syfte att öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. Fortfarande lider omkring en miljard människor av kronisk hunger. Det gör de samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I Sverige uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall per år, enligt Naturvårdsverket. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda.

En bidragande orsak till matsvinnet i Sverige kan vara okunskapen om vad datummärkningar står för. 30 procent av svenskarna slänger alltid eller ibland mat när de ser att bäst före-dagen har passerats, enligt en Sifoundersökning som Matsmart låtit göra. Av dessa får två av tre alltid eller ibland dåligt samvete.

Men bäst före-datumet är bara är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten inte bör ätas när datumet passerats.

Vi på Matsmart vill minska matsvinnet. Från olika matproducenter köper vi bland annat varor med kort bäst före-datum, och säljer sedan vidare till rabatterade priser. Förra året räddade västernorrlänningar totalt 18 ton mat genom att handla från oss på Matsmart, mat som annars hade slängts.

Våra kunder vet att matvaror som kaffe, flingor, ris eller konserver går utmärkt att äta även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Därmed bidrar de till att minska matsvinnet.

Om fler västernorrlänningar slutar vara så datumfokuserade kan vi minska matsvinnet ytterligare. Och minskat matsvinn innebär ökade möjligheter att utrota den kroniska hungern.

Kom ihåg den 16 oktober, det är datumet vi ska glömma våra rädslor kring bäst före-datumet.

Karl Andersson, vd Matsmart

Läs även:

Lina Norberg Juuso: Bli en miljöhjälte – släng inte käk

Mångfalden i butikerna är problemet – inte matsvinnet

Världen blir bättre med Sundsvall – det börjar här

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel