Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagkrav på reflexväst i alla fordon

Reflexväst ska vara obligatorisk i varje fordon. Motormännens Riksförbund kräver en lag som tvingar oss att ha en sådan väst i bilen och ta på oss den så fort vi lämnar bilen på en mörk väg.

Annons

– Sedan 1997 måste vi ha en varningstriangel i bilen som ska varna trafikanter för ett stillastående fordon. Det borde vara lika med en reflexväst i bilen som skyddar människor, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till TT.

TT: Men måste det till ännu ett obligatorium, räcker det inte med information?

– Det går för långsamt. De undersökningar Vägverket gjort och erfarenheter från länder som har ett lagkrav visar att användningen är upp till 90 procent.

Hur hög användningen är i Sverige i dag känner Stavegård inte till.

– Men vi vet att allt fler använder reflexer när de är ute och går i mörker. Det gör människor synliga även i stadsmiljö där gatljuset inte är tillräckligt.

Motormännen hävdar också att det bör ställas krav på att alla gående ska ha reflexer på sig i mörker.

Enligt Vägverket är risken att bli påkörd och dödad tre gånger så hög i mörker som i dagsljus. Med reflexväst syns man på 125 meters avstånd; utan upptäcker andra trafikanter dig först på 20–30 meters håll.