Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagkrav på reflexväst i alla fordon

Reflexväst ska vara obligatorisk i varje fordon. Motormännens Riksförbund kräver en lag som tvingar oss att ha en sådan väst i bilen och ta på oss den så fort vi lämnar bilen på en mörk väg.

– Sedan 1997 måste vi ha en varningstriangel i bilen som ska varna trafikanter för ett stillastående fordon. Det borde vara lika med en reflexväst i bilen som skyddar människor, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till TT.

TT: Men måste det till ännu ett obligatorium, räcker det inte med information?

– Det går för långsamt. De undersökningar Vägverket gjort och erfarenheter från länder som har ett lagkrav visar att användningen är upp till 90 procent.

Hur hög användningen är i Sverige i dag känner Stavegård inte till.

– Men vi vet att allt fler använder reflexer när de är ute och går i mörker. Det gör människor synliga även i stadsmiljö där gatljuset inte är tillräckligt.

Motormännen hävdar också att det bör ställas krav på att alla gående ska ha reflexer på sig i mörker.

Enligt Vägverket är risken att bli påkörd och dödad tre gånger så hög i mörker som i dagsljus. Med reflexväst syns man på 125 meters avstånd; utan upptäcker andra trafikanter dig först på 20–30 meters håll.