Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låglöneretoriken känns igen

Annons

Vi har hört det förr: "Hellre leva på en låg lön än på bidrag", eller "hellre ett dåligt betalt jobb än inget alls". Alliansen spottar ur sig förslag för hur lönerna kan sänkas för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Det är en borgerlig offensiv mot den svenska modellen.  

Vid första anblicken är det en rimlig retorik. Utmaningen vi står inför är enorm. Det är det ingen som blundar för. Det krävs en aktiv och kreativ arbetsmarknadspolitik, men det är ingen omöjlig uppgift. Ett för undersköterskor är redan klart. SKL och Kommunal landade i veckan ett avtal för att få nyanlända i jobb inom äldreomsorgen.

Regeringens förslag är att rikta subventioner till individen, utifrån en persons specifika kunskaper och erfarenheter. I praktiken en direkt lägre lönekostnad för företagen. Utöver snabbspår till olika yrkeskategorier finns den typen av subventioner redan idag, men de bör göras betydligt enklare och effektivare för arbetsgivare att använda, något som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) påpekade i söndagens Agenda.  

En generell sänkning för nyanlända via kollektivavtal eller lagstiftning drar däremot lönenormen neråt för alla, men ger heller ingen garanti för en bättre integration. Inte ens Svenskt Näringslivs tillträdande ordförande Leif Östling tror på de borgerliga förslagen: "De förstår inte riktigt svensk arbetsmarknad och traditionen på den svenska arbetsmarknaden".

Låglöneförslagen handlar nämligen om något annat än att dagens nivåer hindrar arbetsgivare från att anställa nyanlända. Samma retorik hörde vi om ungdomslöner i förra valrörelsen, och backar vi bandet ytterligare ett par årtionden kom liknande krav på när Sveriges hemmafruar ville ut på arbetsmarknaden. Först på 60-talet fasades de särskilda kvinnolönerna ut från kollektivavtalen. 

Den svenska modellen där arbetsmarknadens parter är överens om lönesättningen har varit framgångsrik. Det är den som de borgerliga partierna vill montera ned. Flyktingkrisen råkar bara vara en lämplig tajming.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel