Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre lön – men högre kostnad

Annons

Blockpolitiken är så sorgligt cementerad att de borgerliga inte ens under hotet av ett nyfascistiskt parti som SD på frammarsch, undviker att partipolisera. När man i höstas gjorde en överenskommelse om flyktingpolitiken fördes plötsligt ett borgerligt förslag om utvidgat Rut-bidrag in i debatten. Några månader senare tar tre av de borgerliga partierna därtill avstånd från det som överenskommits i form av restriktioner mot familjeåterförening. Jag tror inte heller på det, eller på tillfälliga uppehållstillstånd. Men det är delar i en överenskommelse som måste respekteras i det akuta läge Sverige befinner sig.

Till detta ska nu läggas det sorgliga förslaget om sänkta löner för dem som redan tjänar minst, som lösning på flyktingkris och integration. De borgerliga försöker övertrumfa varann med förslag som bara kan stärka främlingsfientligheten. Eller hur tror de borgerliga att Sveriges lågavlönade ska reagera när de ska ta smällen för flyktingsströmmen i form av sänkta löner? För det är vad de borgerligas förslag innebär.

Liberalerna (fd FP) är värst den här gången. De menar att förhandlingar om sänkta löner ska föras under hotet av lagstiftning om inte facken ändrar sig och går med på de sänkta ingångslöner som arbetsgivarna alltid önskat sig, men som nu flyktingströmmen ska användas som murbräcka till att genomföra. Liberalerna talar om löner i spannet 14-16000 i fem år efter att man fått uppehållstillstånd. Man hamnar därmed mycket nära Svenskt Näringslivs experter i "Arbetsmarknadspolitiska rådet", där Lars Calmfors nämner 15000 som lämplig månadslön – före skatt!

Samuel Engblom utredare på TCO, menar att lagsstiftning mot kollektivavtal strider mot de fackliga rättigheterna i Europakonventionen. Sånt kanske inte de borgerliga tar så allvarligt på. Men nästa punkt borde få alla att reagera.

Engblom visar att de förslag som är tänkta att med hjälp av sänkta löner, borttagna arbetgivaravgifter och slopade försäkringar, ge lägre kostnader för de arbetsgivare som anställer en nyanlämnd, i själva verket ger högre kostnader för dessa.

Det beror på att den borgerliga regeringen själv införde betydligt generösare subventioner för nyanlända som fick asyl. De fick genom nystartsjobben en subvention på dubbla arbetsgivaravgiften. Instegsjobb där den nyanlände läser SFI, svenska för invandrare, ger ännu högre subvention, skriver han.

Så vad kvarstår. Nystartsjobb och instegsjobb har inte inneburit någon revolution på arbetsmarknaden. De har därför inte varit dåliga. 44000 har i dag nystartsjobb och 4000 har instegsjobb, enligt Engblom. Detta har skett utan att lönerna pressats ner för alla anställda.Det är i själva verket en fördel. Det måste gå att leva på sin lön.

I en arbetsmarknad som just nu kännetecknas av snabbt sjunkande arbetslöshet och snabbt ökande sysselsättning är det märkliga förslag. Flyktingarna kommer att lösa ett demografiskt problem. Vi som är på väg att bli pensionärer får vara glada att vi får ny arbetskraft till landet inte minst de LO-yrken där en brist redan är på väg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel