Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lagstifta om id-märkning"

Få katter är id-märkta och för katterna kan det betyda skillnaden mellan liv och död.
För Katthjälpen är problemet uppenbart när de hjälper djur i nöd.
– Jag skulle vilja se en lag om id-märkning som för hundar, säger Catherine Dahlgren på Katthjälpen.

Få katter är id-märkta och för katterna kan det betyda skillnaden mellan liv och död.

För Katthjälpen är problemet uppenbart när de hjälper djur i nöd.

– Jag skulle vilja se en lag om id-märkning som för hundar, säger Catherine Dahlgren på Katthjälpen.

När hösten närmar sig så närmar sig även bråda dagar för Djurskyddet Katthjälpen Sundsvall.

Larmen om övergivna sommarkatter kommer in – djur som lämnats åt sitt öde efter en sommar hos tillfälliga ägare.

– Det är förfärligt egentligen, att folk bara dumpar katter, säger Catherine Dahlgren.

Föreningens medlemmar är mentalt förberedda på att när som helst rycka ut på nya uppdrag. Catherine har en fälla i bilen och täcker norra Hälsingland. Hennes kollega, Ida Selin, är verksam i Sundsvall medan andra medlemmar har gör sin del på Alnö och Timrå. Målet är att rädda så många katter som möjligt från avlivning.

– Jag kom in i det här när jag insåg hur många katter som far illa. Det finns ett stort behov, säger Ida Selin.

Katthjälpen har tillstånd att fånga in 60 katter om året, för att kastrera, id-märka och hitta nya hem åt dem, men även andra bortsprungna och vilsna katter får hjälp att hitta nya hem. Arbetet är ideellt.

– Varje katt vi fångar in och kastrerar kostar, så pengar behöver vi alltid. Men det långsiktiga målet är att öka kattens värde i samhället, så att vi slipper det här genom att katten faktiskt är värd någonting.

Hur gör man det?

– Först och främst jobbar man mot att katten inte ska dumpas och att ägarna ska kastrera och id-märka dem. Man ska alltså inte skänka bort katter. En katt är ett levande djur och ska kosta pengar precis som en hund. Därför vill vi se lagstiftning om id-märkning, säger Catherine Dahlgren.

Förutom det praktiska arbetet med att fånga in och transportera så blir det en hel del pappersarbete, konstaterar hon. Hemsidan ska uppdateras med annonser och efterlysningar och så pågår en ständig jakt på sponsorer och bidrag.

– Otroligt mycket tid går åt till telefonrådgivning och att stötta och hjälpa alla de jourhem som öppnat sitt hem för våra katter. Jourhemmen är vårt nav som allt är uppbyggt runt, utan dem kan vi inte bedriva verksamhet, säger Catherine Dahlgren.

Även våren är en intensiv tid, då katterna som inte fångades in på hösten har fått ungar. Då jobbar Katthälpen nästan dygnet runt, konstaterar hon.

– Är det små ungar så fångar vi även in mamman. Sedan försöker vi hitta en jourfamilj som kan tänka sig att ta hand om kattungarna tills de är stora nog att flytta hemifrån och vi annonserar ut dem.

Vad är det med katter som gör dem så speciella för dig?

– Det är oerhört intelligenta djur. Väldigt kärleksfulla och egensinniga. Varje katt är otroligt personlig. Sedan så gör de ju nytta. Jag bor på landet och skulle aldrig klara mig utan, säger Catherine Dahlgren.