Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laine syndabock och hjälte

Färjestad hade precis klarat av spel fyra mot fem i två minuter.
Publiken väntade på förlängning.
Då – med elva sekunder kvar – sköt Teemu Laine HV 71 till seger med 3–2.
– Målet betyder mycket för oss, att få vinna och avgöra sent, säger HV-tränare Kent Johansson.

Annons

Färjestad och HV 71 bjöd på en fartfylld match som mycket väl kunde ha gott till övertid. Skillnaden mellan lagen var marginell.

– Vi förlorade på vårt power play. Vi hade inte den intensitet och fart i spelet för att få HV trötta, säger Tommy Samuelsson, tränare i Färjestad BK.

Färjestad hade ett grepp om den första perioden trots att Martin Thörnberg hittade rätt bakom Jonas Gustavsson i FBK-målet redan efter 28 sekunder. Thörnberg förvaltade friläget, perfekt framspelad av Jukka Voutilainen, på bästa sätt.

Kvitteringen kom fyra minuter senare och något oväntat. Färjestadsbacken Jonas Holös drog i väg pucken på vinst och förlust mot HV-målvakten Andreas Andersson som inte reagerade.

– Det målet får han ta på sig, helt oskymd. Starkt av Andreas att komma tillbaka så bra i matchen som han gjorde efter den fadäsen.

Färjestads juniorkedja med Henrik Björklund, Marcus Johansson och Gustaf Thorell var företagsam i den första perioden. Det som saknades var ett mål.

– Vi skapade ett par rena frilägen, säger Tommy Samuelsson.

Färjestads dilemma under säsongen har varit målproduktionen. Det märktes även i den andra perioden.

– Vi har tur som leder med 2–1 efter två perioder, säger Kent Johansson.

Björn Melin låg bakom målet. HV-anfallaren skrinnade runt FBK-försvaret och väntade ut Gustavsson i mål innan han enkelt lade pucken över mållinjen.

Färjestad fick jobba för kvitteringsmålet. Det kom i den tredje perioden när HV-backen Nicholas Angell sparkade fram pucken åt Jörgen Jönsson i en röra framför Andreas Andersson. Jönsson forcerade pucken över mållinjen.

– Sköt att Teemu Laine fick avgöra matchen. Han var lite syndabock vid 2–2 där vi kunde ha fått pucken ut ur zon i ett tidigare skede, säger Kent Johansson.

Färjestad, som vann skotten med 43–32, förde spelet.

– Vi har mycket puckinnehav, men vi hotar inte HV. Det saknas intensitet i spelet. Vi blir för omständliga framför allt i spel fem mot fyra, säger Tommy Samuelsson.